24 березня 2020 року - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Компанія проводиться з ініціативи ВООЗ і проходить під гаслом «Пора діяти». Це означає що необхідно якомога швидше розширити доступ до профілактики та лікування, розширити протитуберкульозну діяльність на принципах справедливості, дотримання прав людини та врахування потреб людей.

Метою компанії є привернення уваги суспільства до масштабів хвороби, підвищення обізнаності населення про глобальну епідемію туберкульозу, засобах профілактики та важливості раннього виявлення захворювання для своєчасного лікування та повного одужання.

Туберкульоз – небезпечне інфекційне захворювання що забирає мільйони людських життів у всьому світі. З ним пов’язані значні економічні та соціальні наслідки. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я від цієї запобіжної та виліковної хвороби кожен день помирає більше 4000 осіб та близько 30000 чоловік захворюють нею.

Протягом 2018 року на туберкульоз у світі захворіло майже 10000000 осіб , 484000 з яких - лікарсько – стійкою формою. Померло від туберкульозу протягом 2018 року 1500000 чоловік.

Україна має один із найвищих рівнів захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз у світі та посідає третє місце за абсолютною кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу із розширеною резистентністю.

Чернігівська область залишається регіоном з високим рівнем поширення туберкульозу серед областей України.

Епідемічна ситуація в області із захворюваності на туберкульоз, включаючи його рецидиви, залишається напруженою.

У 2019 році зареєстровано 468 нових випадків туберкульозу. Близько 80 % захворілих - це соціально незахищені верстви населення. Відмічається зростання на 27 % захворюваності на туберкульоз серед дитячого населення області віком від 15 до 17 років (20,7 на 100 тис. дитячого населення проти 16,3 у 2018 році , Україна 2019 рік – 19,3 ) та зниження захворюваності на 5,0 % серед дітей до 14 років.

Через низьку доступність послуг з виявлення та лікування туберкульозу серед сільського населення, захворюваність на туберкульоз жителів сіл області (59,4 на 100 тис.) перевищує рівень захворюваності містян (40,1 на 100 тис.)

Зараження туберкульозом людини в основному відбувається повітряно – крапельним ( з частинками мокротиння , слини хворого при кашлі , чханні ) та контактно – побутовим ( при використанні заражених мікобактеріями туберкульозу предметів побуту) шляхами. Для інфікування людині досить вдихнути лише незначну кількість таких бактерій . Сприяють розвитку хвороби незбалансоване харчування та ослаблений імунітет.

Перші ознаки розвитку туберкульозу у людини: прогресуюча та безпричинна втрата ваги, слабкість, апатія, підвищення температури тіла, кашель з виділенням мокроти.

Люди з ослабленою імунною системою, наприклад з ВІЛ – інфекцією, недостатністю харчування, діабетом і деякими хронічними захворюваннями та люди, що мають шкідливі звички більш схильні до захворювання. Вживання тютюну значно підвищує ризик захворювання на туберкульоз та смерті від нього (7,9 % випадків захворювання на туберкульоз у світі пов’язане з курінням).

Коли у людини розвивається активна форма туберкульозу, хвороба тривалий час може мати прихований перебіг , в наслідок чого захворівший не звертається своєчасно за медичною допомогою та передає бактерії іншим людям (за рік , людина хвора на туберкульоз , може інфікувати до 10 – 15 інших людей , з якими контактує). У цей період мікобактерія туберкульозу , яка потрапила в організм людини , починає розмножуватися в легенях або інших органах – нирках, хребті , мозку, лімфатичних вузлах, кишківнику , шкірі , статевих органах. Через деякий час захворівший починає відчувати нездужання – кашель , лихоманку , слабкість , рясне потовиділення вночі , безпричинну втрату ваги тощо. Кровохаркання , задишка , біль в грудній клітці – більш пізні симптоми. Поява двох або більше ознак - привід звернутися до лікаря.

Туберкульоз можна лікувати та виліковувати. Ефективне лікування призводить до припинення подальшого поширення випадків захворювання та попередження інфікування здорового населення мультирезистентним туберкульозом.

При своєчасному виявленні захворювання , належному забезпеченні та відповідальному прийомі лікарів переважна більшість випадків туберкульозу завершується одужанням. При лікуванні туберкульозу, найважливіше, щоб людина приймала ліки строго за суворою схемою , призначеною лікарем.

Показники лікування туберкульозу найнижчі в тих країнах, де присутній мультирезистентний туберкульоз. Виліковується від цієї хвороби лише 30 % хворих.

Для боротьби з лікарсько – стійким туберкульозом необхідно :

- доводити до кінця лікування первинних пацієнтів з туберкульозом;

- забезпечувати належний інфекційний контроль в лікувальних установах;

- забезпечувати належне використання рекомендованих препаратів другої лінії.

Успішність боротьби з епідемією, зниження захворюваності та смертності від туберкульозу залежить від особистої позиції окремої людини. Кожен повинен розпочинати з себе, зі свого способу життя, щорічно проходити флюорографічне обстеження , намагатися вживати корисну та збалансовану їжу , займатися фізичною культурою та спортом, відмовитися від шкідливих звичок, дотримуватися правил особистої гігієни тощо. І найважливіше: при перших же ознаках захворювання негайно звернутися за допомогою до медиків , щоб своєчасно розпочати лікування та не допустити подальшого поширення небезпечної недуги.

Лікар - пуль монолог Качер Д.Я.

24.03.2020