День охорони праці на Ніжинщині

28 квітня 2016 року у великому залі засідань Ніжинської міської ради відбулося засідання за круглим столом у зв'язку із Всесвітнім днем охорони праці, в якому взяли участь керівники служб, спеціалісти з питань охорони праці, голови профспілкових організацій міста Ніжина та району.

Відкрив та вів засідання заступник міського голови Осадчий С.О. , який ознайомив присутніх із зверненням організаційного комітету з підготовки та проведення в 2016 році заходів з нагоди Дня охорони праці в Україні, а також з тими заходами, які будуть проводитися.

Він також повідомив, що у цьому році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією Міжнародної організації праці проходить під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик».

Одним з індикаторів розвитку суспільства є стан здоров’я населення, зокрема працюючого. За станом здоров’я окремої людини стоїть якість трудових ресурсів держави, продуктивність праці та обсяг валового внутрішнього продукту.

Психосоціальні ризики та стрес на робочому місці є одними з найскладніших питань у сфері охорони праці та здоров’я, актуальність яких загальновизнана для всіх країн, професій та працівників.

Стрес – фізична та емоційна реакція організму, яка виникає тоді, коли посадові обов’язки не відповідають здібностям, ресурсам і потребам працівника. Стрес на робочому місці не є виключно негативним явищем, проте надмірності (сильний, тривалий, регулярний) неприпустимі.

Протягом останніх років в Україні спостерігається тенденція до зниження виробничого травматизму. Так, за статистичними даними у 2015 році порівняно з 2014 роком кількість нещасних випадків на виробництві зменшилась на 8,1 % (з 4999 до 4592), з них зі смертельним наслідком – на 6,3% (з 384 до 360). При цьому тривалий час зберігається ситуація, коли серед причин настання нещасних випадків друге місце посідають психофізіологічні причини (близько 23 % загальної кількості), до яких і належить стрес на робочому місці. Сьогодні українські працівники підпадають під дію стресу частіше через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, страх її втратити, суттєве зниження фінансової стабільності тощо.

Про роботу відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України по забезпеченню здоров’я та життя працюючих на виробництві та стан виробничого травматизму на підприємствах, в установах, організаціях міста та району проінформував Бондаренко А,Л., начальник відділення виконавчої дирекції Фонду в м. Ніжині.

Він повідомив, що на обліку у відділенні по місту та району знаходиться 544 справи потерпілих, виплачено по них за минулий рік 5.1 млн. грн. Відділенням постійно здійснюються заходи, які спрямовані на запобігання нещасним випадкам на виробництві. Так за 1 квартал 2016 року проведено або прийнято участь 6 семінарах, 6 нарадах з керівниками та спеціалістами на підприємствах, 2 засіданнях за круглим столом, вивчено та доповнено позитивний досвід організації спеціального навчання та перевірки знань з питань охорони праці безпосередньо на робочих у ПВКП фірма «Кур'єр», досвід організації роботи з охорони праці у Ніжинської дистанції сигналізації та зв’язку та поширено на цілий ряд підприємств м. Ніжина і району. Із користю в роботі його використовують у Ніжинському агротехнічному коледжі, ДП НВК «Прогрес», військовій частині А 4558. На 21 підприємстві прийнято участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці, надано 43 консультації з питань охорони праці. Разом з тим спостерігається зниження відповідальності роботодавців за стан охорони праці на місцях, зменшується контроль за станом безпеки, порушуються вимоги чинного законодавства, зменшується фінансування заходів з охорони праці.

Деякі аспекти проведення профілактичної роботи з метою збереження життя та здоров’я працюючих, а саме: організації та проведення медичних оглядів працівників охарактеризував Дорощук С.П. заступник начальника відділення виконавчої дирекції Фонду м. Ніжині.

Недостатня увага до цих питань призводить до випадків різкого погіршення здоров’я працівників при виконанні трудових обов’язків, а це закінчується навіть смертю на виробництві. Так 23.03.2016 року – помер на роботі, охоронник, 1966 р.н., ТОВ АПК «Магнат» Ніжинського району, 13.04.2016 року –слюсар- ремонтник 1964 р.н., Спеціального авіазагону м. Ніжина, 19.04.20016 року – сировар, 1967 р.н., ПрАТ «Куликівське молоко» Куликівського району. В минулому 2015 році було 3 випадки смерті на виробництві , а в цьому році такий показник мається вже за 1 квартал.

Основною причиною цього залишається різке погіршення стану здоров’я.

Про розробку та прийняття колективних договорів та угод інформувала Ільцова І.В., начальник відділу праці управління праці та соціального захисту населення Ніжинської міської ради,

Про стан невиробничого травматизму та соціальні виплати в зв’язку із цим інформувала Волкова Н.П., директор Ніжинської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду з тимчасової втрати працездатності.

Про стан надзвичайних ситуацій та небезпечні події в місті повідомив Чернишов Г.Г., начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення виконкому міської ради.

Учасники круглого столу обмінялися думками з приводу подальшої спільної роботи з охорони праці та проведення заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці.

Дорощук С.П. – заступник начальника відділення виконавчої дирекції Фонду в

м. Ніжині

05.05.2016