Громадський бюджет: від ідеї до реалізації

Ще у 1989 році у світі вперше був застосований інструмент громадського бюджетування. Батьківщиною так званого «бюджету участі» стала Бразилія. Сьогодні ця ініціатива розповсюджена у багатьох країнах. З 2016 року коштами громадського бюджету має можливість скористатись і ніжинська громада.

У квітні 2017 року до участі у конкурсі проектних заявок за кошти громадського бюджету долучився колектив Ніжинської центральної міської бібліотеки. В багатьох європейських країнах та регіонах України все більшої популярності серед населення набувають креатив-території, які створюються при бібліотечних закладах. Враховуючи те, що бібліотека є відкритою публічною установою, яка орієнтована на задоволення культурних та інформаційних очікувань громади і також є майданчиком для спілкування, обміну думками та ідеями, бібліотекарями було запропоновано проект по створенню бібліотечної креатив-території «ART & INFO: ІІІ-й поверх». Кошторис проекту склав 75 620 грн. За результатами голосування наш проект набрав майже 300 голосів, за що ми дуже дякуємо нашим читачам та організаціям-партнерам з якими співпрацюємо багато років.

Реалізація нашого проекту передбачала облаштування тематичних зон: медіа-простору та арт-салону.

Мета медіа-простору – забезпечити вільний доступ громадян до потрібної інформації за допомогою медіа-ресурсів та стати місцем для проведення публічних заходів (презентації виставок, книг, проведення тренінгів, перегляд фільмів, скайп-спілкування тощо).

Мета арт-салону – всебічне розкриття творчих, дослідницьких, комунікативних, культурологічних здібностей мешканців Ніжина за допомогою проведення майстер-класів з різних видів творчості та презентації їх виробів.

Ми вже маємо певні результати. За надані кошти в Інтернет-центр бібліотеки було придбано 2 комп’ютери. Користувачі відразу помітили різницю, адже попередня техніка застаріла, бо була встановлена 14 років тому. З переліком послуг можна ознайомитися безпосередньо в Інтернет-центрі.

Відвідувачі бібліотеки тепер можуть замовити не лише чорно-білі, а й кольорові зображення завдяки новому кольоровому принтеру. А учасники освітнього клубу по вивченню англійської мови отримали якісне та чітке зображення навчальних фільмів за допомогою нового ноутбука та проектора. Тепер непотрібно складати верхній одяг на столах та примощувати на стільцях, бо для цього придбано нові вішалки.

Шанувальникам світової та української літератури ми пропонуємо ряд аудіо книг. До речі, ними можуть скористатись і люди з вадами зору.

За час реалізації проекту в межах медіа-салону було проведено навчання-тренінг по бібліотечній журналістиці, який провела Тетяна Сидоренко, тренінг спільно з ГО «Ліга старшокласників», організовано перегляд документального фільму в рамках акції «16 днів проти насилля», відбулася презентація першої поетичної збірки Ольги Тимченко та проведено літературний вечір з поетесою Іриною Васильківською (Тетяною Тимченко).

У арт-салоні облаштовано чудову виставку вишитих картин та українських старожитностей з домашніх колекцій ніжинців. Днями відбувся майстер-клас по виготовленню символу Різдва – дідуха, який провела вчитель ЗОШ № 6 Ірина Гузь.

Звичайно, що робота по реалізації нашого проекту не завершена, адже попереду ще багато планів. Хочеться зазначити, що діяльність колективу центральної бібліотеки направлена не лише на надання якісних послуг, а й на те, щоб наші відвідувачі отримували гарні та позитивні емоції.

Ніжинська МЦБ

29.12.2017