І відгомін Купальського свята збережеться на довгі роки

У Купальську ніч, з 6 на 7 липня, на березі Графського озера, у Театральному сквері, палало вогнище та водили хороводи. Таким театралізованим дійством у Ніжині відзначили свято Івана Купала. З одного боку, це язичницьке свято на честь бога Купала, або день літнього сонцевороту - коли небесне світило повертало з літа на зиму. А з іншого - липневе свято вважається днем народженняІоанаХрестителя.

Купальськаніч… яка вона? Загадкова і таємнича, сакральна і міфічна…

Далі розпочалося обрядоведійство. Ніжинці долучалися до стародавніх звичаїв та обрядів наших пращурів. Одним із таких є виплітання вінка – символу дівочності та шлюбу, з яким пов’язано чимало купальських ритуалів. Сплітаючи польові трави в єдине ціле, дівчата загадували на щасливе майбутнє, аби чоловік був хороший та добробут у родині панував. Хто з присутніх досі віночка не виготовляв, тренувався безпосередньо на місці. Володарки найоригінальніших віночків отримали подарунки від спонсора конкурсу Благодійного фонду «Копиця».

Кажуть, що цієї ночі вода набуває живильних, магічних властивостей, тому здатна наділити людину силою та здоров’ям на весь рік. Сам володар воднихпросторів Водяний не стримався, аби не піднятися з дна на поверхню Графського озера. Спочатку не в гуморі був, мовляв, розбудили, а потім і сам до хороводу долучився разом з подругами-кікіморами, зрошуючи люд цілющою водою. Під темним покривом Купальської ночі спалили опудало язичницької богині Морени – символ усіх негараздів. За народним повір’ям, у Іванів день водна стихія може «дружити» з вогнем, а їх союз вважається природною силою.

Саме тому в ніч на Купала на березі озера розпалили вогнище, яке зібрало усіх навколо себе, зігріваючи теплом. Учасники свята тим часом подалися на пошуки чарівної квітки папороті. За повір’ям, хто її знайде, розумітиме мову усіх живих істот та знатиме місцезнаходження земних скарбів. Щоправда, квітку ту нечиста сила оберігає, і подолати її можна хіба що її ж зброєю, наприклад, мітлою. Найспритнішим виявилась молода пара ніжинців - Олександр та Юлія. Чи отримали вони від природи дар - невідомо, а от подарунок вд міського голови - так. Анатолій Лінник шукачам вручив красивого вишитого рушника. Та привітав присутніх, наголосивши: «Свято Купала символізує перемогу добра над злом. Бажаю, щоб всі плани та побажання збувалися. Нехай над кожним буде Божа благодать та світить мирне сонце, а під ногами завжди твердинею буде наша рідна українська земля. Зі святом! Миру, удачі та процвітання вам, дорогі ніжинці!».

У рамках свята міський голова вручив посвідчення народного майстра образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Ніжина мисткиням: Наталії Ямчинський, Світлані Борщ, Марині Дехтяр, Юлії Нагорній, Тетяні Сидорець.

Слід зазначити, що з кожним роком обрядове святкування Купала в Ніжині (а його вже святкують втретє)стає масовішим та насиченішим. І справді, організатори цього річ не пошкодувалині сил, ні часу. Як і годиться, на фестивалі працював ярмарок, де у «Містечку майстрів» кожен міг придбати вироби ручної роботи собі на згадку – прикраси або сувеніри. А ще тут творили майстри з бодіарту (розпис тіла спеціальними фарбами). Діяв Центр історичної реконструкції Ніжинського краєзнавчого музею ім. І.Спаського та НДУ М.Гоголя під керівництвом доцента кафедри всесвітньої історії Івана Кедуна. Всі охочі мали змогу навчитися навикам стрільби з лука, гончарству, взяти участь у лицарських боях та давньоруських іграх. Також відбувся конкурс перетягування канату, де наші ніжинські козаки та юні козачата показали свою силу та були нагороджені. Спонсором цього конкурсу виступило ТОВ «Чайний советник» (керівник Роман Єцкало). На святі працювала польова кухня, виїзна торгівля. Крім того, всі охочі могли досхочу наспіватися підкупальські пісні, дівчата плели вінки і ворожили на долю, пускаючи їх на воду, а найвідважніші стрибали через багаття. Кульмінацією свята стала запальна дискотека та виступи на відкритому повітрі музичних і танцювальних колективів.

Ініціаторами та організаторами заходу стали управління культури та туризму Ніжинської міської ради під керівництвом заступника начальника Антоніни Купрій. В обрядовому дійстві та виступах взяли участь підвідомчі управлінню заклади: Ніжинський міський Будинок культури, центральна міська бібліотека, а також долучились МЦ «Спорт для всіх» (керівник Сергій Півень), відділ спорту (начальник Павло Глушко), педагоги та учні хореографічної, музичної шкіл та школи мистецтв при НУКІМ ім. М. Заньковецької, ФК «Позитив» та народні і зразкові колективи міста, такі як «Ніжинська козачка», «Червона калина», «Калинонька», «Поліська веселка». В організації заходу було задіяно комунальні підприємства, зокрема УЖКГ та Б, КП «СЄЗ», ДКП «Комунальнийринок», ДП «Критий ринок «Прогрес», а також спеціальний авіаційний загін Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України в Ніжині, військова частина А-3160. Комунальнепідприємство «ВУКГ» подбало про красу, комфорт людей та збереження екології скверу. Напередодні прибиральниками міста велася кропітка робота з благоустрою зелених зон скверу, прибиралося сміття, проведено санітарно-формувальне підрізання гілок дерев, які могли бути небезпечними для людей. Територія заходу була освітлена. На березі, задлябезпекигромадян, чатувалирятувальники, поліція та карета швидкої. Інформаційними партнерами виступилиміська газета «Вісті», КП ТРК «Ніжинськетелебачення», відділінформаційно-аналітичноїроботи та комунікацій з громадськістювиконавчогокомітетуНіжинськоїміської ради, а такожніжинськіінформаційнісайти.

Ведучими дійства були незмінні Антоніна Купрій та Андрій Буняєв (акторНіжинськогоукраїнськогодраматичного театру ім. М.Коцюбинського).

«Ми намагаємося відродити наші українські звичаї та показати, що потрібно традиції предків продовжувати та шанувати», – підкреслили організатори та висловили подяку всім, хто долучився до святкувань.

Гуляння тривало чи не до світання, а учасники Купальської ночі пообіцялизустрітися на тому ж місці, у той же час вже наступного року.

Тетяна МАРЧЕНКО

07.07.2017

Наступна новина:

Готуємось до Спасу!