Керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації в місті

09 листопада відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Анатолія Лінника.

Керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації.

На даний час в міській лікарні розгорнуто 240 ліжок. Ліжковий фонд постійно збільшується за рахунок службових кімнат, а також збільшуються за рахунок кількість ліжок, які є в самих палатах. Це пов’язане із значним поступленням пацієнтів як по напрямку COVID-19 так і по іншим захворюванням.

У міській лікарні перебуває на стаціонарному лікуванні 253 пацієнта.

В міській лікарні по напрямку COVID-19  лікуються 120 пацієнтів, це більше 50% ліжкового фонду, який є в наявності. З них 69 пацієнтів з лабораторно підтвердженим COVID-19. У пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні хвороба протікає у важкому або у середньому ступені важкості. 11 хворих  підключені до балонного кисню, три пацієнта померли.

Використання балонного кисню на одну добу становить 23 балони. Кожні 3-4 години інженери кисневих установок проводять заміну кисневих балонів.

Станом на ранок 09 листопада в режимі самоізоляції перебуває 387 хворих, з них з пневмоніями – 136 осіб та 247 – з клінічними проявами.

Працює в штатному режимі мобільна бригада по забору біологічних зразків методом ПЛР, за минулий тиждень відібрано 487 таких зразків, з клінічними проявами 230 осіб, з діагнозом пневмонія у 103 хворих.

За інформацією лабораторного центру у період з 02-06 листопада захворіло 244 осіб, інтенсивний показник 355, 9 на 100 тис. населення, з них 6 дітей до 17 років. Рівень захворюваності становить на 49,9% вищий ніж за минулий тиждень.

З початку року в м.Ніжині виявлено 1508 хворих на COVID-19, з них 116 медичних працівників, які працюють у медичних закладах міста.

Станом 06.11. 2020 року встановлено медико-санітарний нагляд за 371 особою, що контактували з хворими на COVID-19, які знаходяться на самоізоляції.

Проблемним питанням для міської лікарні так і для інших лікарень є ліжковий фонд, який не в змозі забезпечити всю патологію стаціонарних лікувань. Наразі, на рівні Держави,  планується впровадити більш жорсткіші покази для госпіталізації, а також жорсткіші покази для підключення до балонного кисню. Тобто розглядається питання тільки важких пацієнтів. Проблемним є також питання кисню. Кисень в країні виробляється значно в меншій кількості ніж є потреба у ньому для медичних закладів. Тобто лікарня обмежується в лімітах, формуються поставки кисню. На даний час у міській лікарні є достатня кількість кисню. Щоденно поповнюють ресурси кисню. Складна ситуація і по медичному обладнанню. На ринку медичних послух в обмеженій кількості  кисневе обладнання. Формується черговість по отриманню даного обладнання, тобто не можливо терміново придбати зволожувачі, кисневі концентратори, апарати штучної вентиляція легень, інше обладнання та матеріали, які використовуються для лікування пацієнтів з COVID-19.

Щоденно збільшується захворюваність серед медичного персоналу. Більше 55 працівників міської лікарні перехворіли на COVID-19 і дане захворювання розглядається як виробниче захворювання.

Міською лікарнею організовано закупівлю великої ємкості для кисню від 5-10 кубів щодо проведення робіт по централізованій подачі кисню.

Генеральний директор КНП «Ніжинська центральна міська лікарня» Олександр Костирко поінформував, що 10 кисневих концентраторів ще не надійшли.

Міський голова Анатолій Лінник зауважив, що у міській лікарні є кошти на придбання ліків та необхідного обладнання, а проблема полягає у відсутності медичного обладнання на ринку.

При міській лікарні працює ІФА лабораторія, яка забезпечена необхідними реактивами в достатній кількості. Забір біологічних зразків  проводиться в понеділок та середу з 08-15 год. до 10-00 год., результати видаються у вівторок та четвер.

При сімейній медицині є телефон чергового лікаря сімейної медицини - 098 575 79 58.

 

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

09.11.2020