Шановні мешканці Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади!

Готуючись до обговорення інвестиційної пропозиції по рішенню про будівництво заводу з переробки відходів територіальної громади керівництво й експерти ТОВ «Німецько-Українське Підприємство Браун Індастріал Технолоджі» вирішили завчасно оприлюднити детальну інформацію щодо проєкту.

Отже, ми команда з управління проектами в сфері альтернативної енергетики, які мають в своєму активі понад 20 років досвіду на ринку енергетики і понад 200 завершених проектів в сфері альтернативної та традиційної енергетики.

В Ніжинській міській об’єднаній територіальній громаді наша пропозиція передбачає використання технології, яка не є новою, бо пройшла довготривалу еволюцію на німецькому енергетичному ринку.

Завод приймає й переробляє весь обсяг відходів громади, в т.ч. відходи, що біологічно розкладаються, а саме:

- харчові та кулінарні відходи, що утворюються в домоволодіннях, на підприємствах громадського харчування, роздрібної торгівлі та переробки харчових продуктів;

- папір (газети, журнали, пакувальні матеріали), деревина, текстиль, шкіра;

- активний мул очисних споруд побутових і промислових стічних вод;

- садові й паркові відходи (опале листя, суха або скошена трава, стовбури, коріння і пні старих дерев, старі чагарники, насіння, шишки, хвоя, дерен, знятий у процесі ландшафтних робіт);

- с/г відходи рослинництва і тваринництва (стебла, листя, коріння і лушпиння, гній худоби, свиней, коней, послід пташиний, інше); - відходи лісової й деревообробної промисловості.

Для збирання відходів заводом буде закуплено відповідні контейнери для встановлення на території громади і техніка (цистерни й сміттєвози) для збору й транспортування відходів на сортувальну лінію заводу.

Завод складається з трьох цехів:

- комплекс з приймання, сортування і підготовки відходів, що розкладаються;

- біогазову електричну станцію; - цех з виробництва органічних добрив.

Базове підприємство такого типу успішно діє в м. Бад-Кестріц (Німеччина), там пройде навчання весь персонал заводу.

Готовою продукцією заводу будуть:

- теплова енергія;

- електрична енергія;

- органічні добрива;

- вторинна сировина.

Біологічна частина відходів йде на переробку (біомаса дезінфікується, щоб запобігти можливим виникненням патогенів), а відсортоване скло й метал відправляються на вторинну переробку.

Тверді рештки (будівельне сміття, бетон, цегла, гравій) подрібнюються й можуть використовуватися, як підсипка при ремонтуванні дорожнього покриття.

Пластик і поліетилен відбирається, подрібнюється, пресується й у такому вигляді в контейнерах чекає на періодичну подальшу переробку на окремий вид палива, який готова купувати німецька сторона.

Але можливих видів використання є декілька, скажімо, є технологія, де розплавлений пластик додають до бетону при виробництві бруківки, що робить її в рази міцнішою й подовжує строк використання покриття.

Утворені у визначених приміщеннях запахи очищаються хімічним, а далі біологічним способом.

Комплекс має три установки біофільтрації.

Залишок бродіння з біогазової установки через ультрафільтрацію й вакуумний випаровувач набуває вигляду концентрату твердого органічного добрива. На заводі також буде встановлена лінія для миття контейнерів.

Запроваджена термічна дезінфекція біомаси.

ОСНОВНІ ТЕХНІЧНІ ПАРАМЕТРИ:

- потреба у біомасі – 26,5 т на добу;

- встановлена електрична потужність 1,5 МВт на годину;

- побічна теплова потужність 1,72 Гкал на годину (можна поряд створити тепличне господарство або риборозвідник);

- річне виробництво органічних добрив 4016 т.

Для забезпечення стабільності роботи біогазової станції (переважно в осінньо-зимовий період) буде додаватися інша рослинна біомаса (силос, біоенергетичні культури). Частка участі громади в проекті 30% (окупність проекту 4 роки) = дохід громади від діяльності заводу складе близько 15 млн. грн. щороку. ЗЕМЛЮ під будівництво заводу територіальна ГРОМАДА НЕ ПРОДАЄ, а лише передає в довгострокову оренду, дохід від якої також залишається в місцевому бюджеті.

Спільна управляюча компанія буде зареєстрована в м. Ніжин, тому значна частина податків також поповнять місцевий бюджет.

Технологія цього комплексу розроблялася Німеччиною для внутрішнього енергетичного ринку з урахуванням дотримання усіх максимально жорстких екологічних норм.

В стічних водах заводу без доочищення можна розводити рибу, а в повітрі не буде відчуватися сторонніх запахів.

Натомість нині сміття з полігону забруднює ґрунтові води, які потрапляють до криниць.

Пластик і особливо поліетилен розноситься вітром по околицях. Проблему утилізації потрібно якісно й невідкладно вирішувати.

Ми віримо в те, що з втіленням нашого спільного з Ніжинською міською об’єднаною територіальною громадою проєкту, робимо перший крок до енергетичної незалежності і успішного соціально-економічного розвитку.

На додаткові питання готові дати відповідь експерти ТОВ «Німецько-Українське Підприємство Браун Індастріал Технолоджі». Дякуємо за увагу.  

24.03.2021