Телебачення – руйнівник психіки дитини та фактор деградації її особистості. Як вберегти дитину?

Кожна дитина — це цілий світ із своїм типом характеру. Хтось слухняний, а хтось бешкетник. Хтось спокійний, а хтось активний. Хтось читає книжки, грає в ігри з іншими дітьми, а хтось - залежний від телебачення та комп`ютерних ігор.

Батьки перестали займатися вихованням дітей, їм зручно, коли донька або син слухняно переглядає годинами свої мультики, тобто займається «своїми справами» і не заважає дорослим займатись своїми. Здається, усіх задовольняє така схема - «не заважати» один одному, а в результаті такого ставлення дитина деградує під впливом телебачення.

Більшість дітей на сьогоднішній день починають регулярно дивитися телевізор у віці до 3 років, а до 15 років просиджують за телеекраном більшу частину вільного часу. Діти не захищені від кримінальних новин, некультурних телепередач та фільмів сексуального характеру. Ми постійно бачимо агресію і насильство у фільмах та передачах. Це негативно впливає на свідомість дітей. Підлітки пробують курити, вживають спиртне, займаються сексом. Наслідки: моральна й фізична деградація, алкоголізм, ранні вагітності, аборти, хвороби.

Оскільки на відміну від дорослих діти не можуть фільтрувати потік інформації,яку виливає на них телебачення,вони не захищенні також і від наслідків сцен насильства,якими просто кишать майже всі канали.

У багатьох фільмах детально описані злочини. Діти спостерігають від початку до кінця, як потрібно вбивати, де ховати мертві тіла і т.д. Статистика оперує надзвичайними цифрами – кожна пересічна дитина у віці від 2 до 18 років споглядає на екрані понад 18 тисяч убивств та близько 200 тисяч інших насильницьких сцен.

Завдяки проведеним дослідженнямпсихологи з’ясували, що в реальному житті перегляд жорстоких телевізійних сцен підсилює агресію дитини проти оточення, стимулює страх.До того ж, з’ясували, що вигадані мультиплікаційні герої можуть провокувати дитину до агресію не менше, ніж реальні люди. Діти, які переглядають багато насильницьких сцен, сприймають насильство як нормальний, часто єдиний спосіб розв’язання конфліктів. Це робить їх беззахисними перед насильством у реальному житті, і чим більше дитина бачить таких сцен, то більше ймовірності, що вона сама колись стане жертвою насильства.

Зважаючи на негативний вплив телебачення на психіку дитини, психологи радять батькам встановити певний режим перегляду телевізора,певні правила в ігровій формі,аби дитина була зацікавлена у «режимовому» перегляданні мультфільмів чи передач і сама вимикала телевізор.

Такождитині постійно потрібно нагадувати,що, окрім телевізора, існує безліч інших цікавих занять,які приносять не менше задоволення: ігри надворі,танці,співи,малювання, конструювання, спілкування з іншими дітьми.Слід спостерігати за тим,що саме дивиться ваша дитина. Батьки повинні ретельно підбирати мультфільми та фільми для перегляду - щоби вони були не тільки цікавими, а й повчальними та корисними для дитини та не руйнували її психіку, не спричиняли деградації особистості.

Замість того,щоби садити дитину перед екраном телевізора,коли ви зайняті,спробуйте знайти цьому альтернативу та дайте дитині, наприклад,розфарбувати картинку, перебрати крупу, розсортувати ґудзики тощо і більше залучайте й заохочуйте її до своїх справ: привчайте прибирати, готувати, прати чи займатись іншими господарськими роботами разом із вами. Цим самим ви виховуватимете її власним позитивним прикладом.І взагалі, приділяйте своїм дітям більше часу, щоби вони росли під впливом батьків, а не телевізора!

А. Руднік, психолог НМЦСССДМ

17.02.2017