Бережіться від отруєнь

Найбільше харчових отруєнь, як відзначають спеціалісти, відбувається саме влітку, тим паче в таку спеку. Щодня постає ризик опинитися в числі людей, які захворіли.

Намагайтеся дотримуватися найпростіших правил прийому їжі, аби вберегти себе від лиха:

· мийте руки перед кожним прийомом їжі;

· фрукти та овочі обов’язково мити;

· у спеку менше вживати молочних продуктів;

· пити більше води;

· уникайте сирого м'яса, риби, яєць і сирих маринованих продуктів;

· не вживайте в їжу швидкопсувні продукти, які знаходилися більше двох годин поза холодильником.

Що ж робити, якщо у вас виникла підозра харчового отруєння?

Спершу розглянемо симптоми

· Хворобливий стан та вигляд постраждалого

· Нудота, блювання

· Пронос

· Біль у животі

· Порушення дихання

· Пітливість

· Слиновиділення

Перша допомога при харчовому отруєнні (за рекомендацією Товариства Червоного Хреста України)

· Викличте блювоту, засунувши палець у горло.

· Блювоту неможна викликати, якщо постраждалий:

- непритомний

- має серцеве захворювання

- при судомах

- вагітна жінка

· Після блювоти дайте постраждалому 5-6 стаканів води, щоб зменшити концентрацію отруйної речовини в шлунку.

· При необхідності викличте блювоту повторно.

· Викличте швидку допомогу за номером 103.

Тож, не лінуйтеся зайвий раз помити руки. Дотримуйтесь елементарних правил гігієни та прийому їжі, щоб не стати жертвою харчового отруєння.

Ганна Дубина, методист НМЦ ЦЗ та БЖД Чернігівської області

27.07.2016