Центр пробації - про специфіку своєї роботи

Сьогодні, 23 липня, у малій залі міськвиконкому відбувся круглий стіл Ніжинського міськрайонного відділу філії Державної установи "Центр пробації" в Чернігівській області щодо специфіки роботи Центру. За дорученням міського голови Олександра Кодоли в заході взяли участь: секретар Ніжинської міської ради Юрій Хоменко та керуючий справами виконавчого комітету Ніжинської міської ради Валерій Салогуб.


До Центру пробації потрапляють засуджені особи, які за рішенням суду відбувають покарання в суспільстві під контролем пробації та за підтримки пробації змінюють поведінку і намагаються довести громаді свою корисність.


Представники Центру пробації поінформували, що серед їх клієнтів – засуджені до позбавлення (або обмеження) волі та залишені зі спеціальними умовами під наглядом пробації для відбування покарання в громаді; особи, які відбувають безоплатні роботи на користь громади (громадські роботи); особи, яким вироком суду заборонено обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.


Центр пробації не лише контролює поведінку правопорушників, залишених судом у суспільстві, але й надає їм необхідні консультації і підтримку, що допомагають змінити поведінку і не вчиняти в подальшому правопорушень. За багато років існування пробація довела ефективність покарань без позбавлення волі для певних категорій порушників закону. Пробація сприяє справедливому вироку, який дозволяє не втратити те позитивне, що є в порушника закону, відшкодувати завдані збитки та виправити проблеми, що сприяли злочинній поведінці.


Переваги пробації суттєві – для держави:
для платників податків виправлення правопорушника на пробації в кілька разів дешевше, ніж його утримання у в’язниці;
95% суб’єктів пробації успішно проходять пробацію та не вчиняють нових злочинів;
європейський шлях розвитку та гідне представлення держави на міжнародному рівні


для суспільства:
справедливе правосуддя;
безпека


для особи, яка вчинила правопорушення:
допомога у подоланні шкідливих звичок та зміні прокримінального мислення;
можливість не зазнати негативних наслідків перебування у в’язниці, зберегти роботу та житло
підтримка бажання змінитись та довести це оточуючим
збереження й покращення стосунків у сім’ї та в суспільстві.


Під час зустрічі представники Центру заручились підтримкою міської влади та запросили до співпраці як волонтерів, так і релігійні організації. 


Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю


23.07.2021