Голокост… Всього вісім літер, а скільки болю та страждань.

27 січня світова спільнота відзначає Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, прийнятий на офіційному рівні резолюцією Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року. Саме 27 січня 1945 року бійці 1-го Українського фронту за підтримки 4-го Українського фронту звільнили німецький концентраційний табір Аушвіц-Біркенау поблизу міста Освенцим. В резолюції Генеральною Асамблеєю ООН йдеться не тільки про запровадження сумно пам’ятної дати, але беззастережно засуджуються всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце.
До початку Другої світової війни у Європі жили 9 мільйонів євреїв. Страшне і нелюдське явище, яке відбувалося в період 1933-1945-х років і що отримало назву Голокост, призвело до умисного винищення практично однієї третини євреїв, а також незліченної кількості представників інших нацменшин, породжене ненавистю і фанатизмом. У 1950 році євреїв у європейських країнах залишилося 3,5 мільйони. У Польщі, країнах Балтії та у Німеччині за роки Голокосту було вбито до 90% євреїв. Для українців жахливим символом Голокосту став Бабин Яр – місце розстрілу понад 150 тисяч євреїв та представників різних національностей. Існував Дробицький Яр у Харкові, а також багато інших місць, де нацистські нелюди масово вбивали євреїв.
Існував, на жаль, і ніжинський Бабин Яр. У 1939 році в Ніжині проживало 2725 євреїв (7% населення міста). В вересні-жовтні 1941 року в Управі зареєструвалися 322 єврея, серед них тільки 14% чоловіків від 16 до 60 років. До листопада вже більшість єврейського населення Ніжина утримувалась у місцевій в’язниці. Трагедія почалася 6 листопада. На розстріл до кар’єрів цегельного заводу колоною вели окремо чоловіків, жінок і дітей. Точна кількість загиблих у ті дні залишається невідомою. Вважається, що в цей день було знищено понад 500 ніжинських євреїв. Відомі імена лише 335 вбитих мирних мешканців. Але знищення продовжувалося і у 1942-1943 роках. Тож в загальних могилах поховано понад 3 тисячі мирних жителів Ніжина та району.
У цей день, День скорботи і пам’яті, ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті, ім’я якої Голокост. Усі країни мають право на безпеку та розвиток. Усі люди в цьому світі мають право бути вільними та рівними, незалежно від їхньої етнічної приналежності, кольору шкіри, мови, віросповідання. Пам’ятаймо ж про це, згадуючи мільйони жертв Голокосту та вшановуючи їхню пам’ять.
27.01.2023