Гройсман про мораторії міськрад на підвищення тарифів: Ви можете компенсувати різницю з бюджетів

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликає місцеву владу вживати заходів з енергоефективності, які дозволять за кілька років досягнути енергетичної незалежності, зменшити рахунки громадян за споживання енергоносіїв у 2-3 рази і забезпечити створення нових робочих місць в громадах. Про це він заявив під час зустрічі з міськими головами, повідомляє прес-служба Кабміну.

Окремо, коментуючи звернення місцевих рад до уряду щодо недопущення зростання житлово-комунальних тарифів, Гройсман зазначив, що розрахунки за тарифами здійснюються на місцях і місцеві влади можуть компенсувати витрати громадян на послуги ЖКГ з власних бюджетів.

"Саме ви є ініціаторами того, щоб подати розрахунки на ті чи інші тарифи. Якщо ви це робите, то навіщо приймати рішення міських рад? Ви можете не подавати і залишити ціни, які ви вважаєте за необхідне, а різницю компенсувати з власних бюджетів. Але через кілька років, я думаю, ви будете на межі банкрутства. Тому що неможливо продавати те, що коштує 1 грн., за 25 коп. неможливо. Хтось повинен все одно компенсувати ці 80 копійок", - зазначив він.

Разом з тим, він зазначив, що ці кошти доцільніше спрямувати на энергомодернизации та інші інфраструктурні проекти.

"Ви зможете цих 80 копійок, ці кошти забрати від модернізації транспорту, енергоефективності, нових дитячих садків, шкіл, закладів охорони здоров'я, інших інфраструктурних об'єктів. Це буде ваш політичний вибір. Але я думаю, що він буде абсолютно безперспективний" , - підкреслив він.

Гройсман підкреслив, що ринкові ціни на газ дають можливість позбутися корупції, вводити більш активні заходи з енергозбереження, досягти енергетичної незалежності країни, а також забезпечити ефективну систему соціального захисту громадян.

За його словами, заниження ціни на газ, що відбувалося раніше, було вигідно корупціонерам. Він закликав мерів до співпраці і партнерства з питань розвитку місцевого самоврядування. Гройсман зазначив, що завдання влади - забезпечити ефективний соціальний захист у зв'язку з введенням ринкових цін на газ через механізм субсидій.

Він додав, що створені три механізму фінансування заходів щодо енергомодернізації. Зокрема, на інвестиційні проекти передбачено 3 млрд з Фонду регіонального розвитку. Також існує субвенція на соціально-економічний розвиток. Крім того, як повідомляється, сьогодні місцеві бюджети отримали мільйони і мільярди додаткових ресурсів завдяки розпочатій фінансової децентралізації.

"Нам потрібно утеплювати будинки, модернізувати котельні, замінювати теплотраси. Я думаю, що тут бачили, в якому стані сьогодні знаходяться тепломережі в Україні. 25 років про це говорять, що вони знаходяться в жахливому стані. Так, може, настав момент, коли ми повинні це змінити? "- зазначив Гройсман.

Нагадаємо, Київська міська рада на своєму засіданні 7 липня схвалив мораторій на введення з 1 липня 2016 р. в дію підвищених цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги в столиці. За цим і ряд інших міст ввели мораторій. У відповідь на таке рішення прем'єр-міністр України Володимир Гройсман запропонував владі Києва замість мораторію компенсувати тарифи на послуги ЖКГ з міського бюджету.

Як повідомлялось, в Україні з 1 березня подорожчала електроенергія до 57 коп. за кВт/год., з 1 квітня - газ до 6,879 грн/куб. м, з 1 липня в ціні зросли гаряча вода і опалення.

19.07.2016