Круглий стіл Проекту ЄС/ПРООН

22 вересня у рамках спільного Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» відбулась робоча зустріч за участі Європейських партнерів: пана Сімоне Раудіно - представника Європейського Союзу в Україні, пані Олени Рудич - заступника керівника спільного Проекту ЄС/ПРООН СВА //сібіей/ /, міського голови Анатолія Лінника, першого заступника міського голови Григорія Олійника, заступника міського голови Сергія Дзюби, координатора Проекту ЄС/ПРООН у Чернігівській області НіниПодколзіної, голови ГО «Центр розвитку громад «Перспектива» Світлани Рожок, представників відділу інвестиційної діяльності та розвитку інфраструктури, найактивніших громад ОСББ –партнерів Проекту.

Партнерство розпочалося у травні 2015 року із підписання Угоди між ПРООН та Ніжинською міською радою, яка передбачала підтримку ініціатив громад м. Ніжин в рамках спільного Проекту ЄС/ПРООН « Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». За цей короткий термін вдалося втілити наступне: реалізовано 10 мікропроектів ОСББ, більшість з яких направлені на енергозбереження; 2 мікропроекти громадських об’єднаньу загальноосвітніх школах; 3 проекти з інноваційного врядування; завершується впровадження 1 мікропроекту з термомодернізації будинку ОСББ. Загальна вартість їх становить біля 7 млн. грн.

Саме методологія Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» націлена на розвиток маленьких та великих громад – партнерів, їх мобілізацію для вирішення пріоритетних завдань та розвиток громадянського суспільства. Відповідно до умов участі у Проекті наші громади та представники міської ради багато навчались: як створити організацію громади – ОСББ чи громадську організацію, як правильно обрати пріоритетну проблему, як подавати мікропроектну заявку та впроваджувати мікропроекти, планувати та оцінювати свою діяльність, як стати справжньою громадою, одним цілим, спільнотою людей, здатною приймати рішення. Найкращі результати принесла наша співпраця з ОСББ міста.

«Ми від початку підтримували процес створення ОСББ. Житлове господарство знаходиться в дуже незадовільному стані, і цього не можна заперечити. Створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків – це не просто покращення ситуації стану житлового фонду шляхом визначення ефективного власника таких будинків, це зміна свідомості самих людей, що в них проживають. Як вже я казав – це створення з окремих людей спільноти, яка здатна впливати не тільки на власний розвиток, а й на розвиток всієї громади міста. Перед тим, як почалося наше партнерство з Проектом СВА /сібіей/ процес створення в місті ОСББ фактично зупинився. В 2014 році не створилося жодного. Для цього був цілий ряд причин, але діяльність у місті проекту, який здійснював такупотужну підтримку нашим об’єднанням дала поштовх для створення і розвитку ОСББ.. До речі, за два роки їх створилося вже біля 20. Ми також зробили необхідні кроки назустріч такому партнерству: прийняли Програму розвитку ОСББ, третій рік поспіль забезпечуємо фінансування цієї Програми, Зараз іде робота по створенню Асоціації ОСББ.запровадили проведення Форумів місцевого розвитку, де ініціативи наших громад інтегруються в плани розвитку міста. Таким чином ми разом досягаємо головної мети Проекту СВА /сібіей/ - досягнення сталого розвитку і на наших Форумах навіть розробляємо стратегічнінапрямки сталого розвитку, бо ті громади, які взяли участь у Проекті є дуже активними і беруть участь у цьому процесі.Ми дуже зацікавлені, щоб наше партнерство продовжувалось в напрямку створення та підтримки ОСББ, запровадження енергозберігаючих заходів в багатоквартирних будинках.Нашим громадам ще дуже необхідна і методологічна підтримка і фінансова. Тому я висловлюю дуже велику подяку і представнику Європейського Союзу - пануСімонеРаудіно і заступнику керівника Проекту СВА/сібіей/ пані ОленіРудичза дуже плідне партнерство, і дуже сподіваюсь на продовження співпраці »,- підкреслив у виступі міський голова Анатолій Лінник.

Перший заступник міського голови Григорій Олійник наголосив: « Нашими партнерами за два роки роботи стали 11 громад ОСББ, п’ять громадських організацій. Наразі ми згадуємо, як важко здійснювались перші кроки, але отримавши таку потужну підтримку від Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» наші люди повірили в його дієвість і ми зараз маємо такі вражаючі результати. Я пам’ятаю наші перші візити разом з обласним координатором Проекту до громад багатоквартирних будинків, які думали чи створювати ОСББ, то ми бачили окремих людей, деякі стояли розрізнено осторонь і якщо щось цікавило їх то тільки скільки ми будемо платити за послуги, коли створимо ОСББ. А зараз відвідайте будь-яку нашу громаду-партнера. По – перше, ви відчуєте, що в будинку є господар, вірніше співвласники, які відчувають відповідальність за спільне майно. По – друге ви побачите ту саму спільноту людей, яка здатна нести позитивні зміни не тільки у власне життя, а і у суспільство».

Друга частина робочої зустрічі була присвячена знайомству європейських партнерів з діяльністю Ресурсного центру розвитку ОСББ, досягненнями ОСББ-партнерів Проекту, делегація відвідала ОСББ «Синяківське», «Ніжинець». Там представники ЄС та Проекту змогли побачити успішний результат співпраці: у ОСББ «Синяківське» - утеплений будинок, а в ОСББ «Ніжинець» - під’їзди з енергозберігаючими вікнами та вхідними дверима, нові інженерні мережі у підвалі. З цього можна зробити висновок - мешканці будинків, де були створені ОСББ -партнери Проекту, об'єдналися у громади, здатні самостійно вирішувати свої подальші проблеми.

За матеріалами відділу інвестиційної

діяльності та розвитку інфраструктури

25.09.2017