«Літні пригоди без шкоди»: ЮНІСЕФ, ДСНС та Укрзалізниця вчать підлітків безпечної поведінки


В Україні вже третій рік триває війна, що загрожує безпеці дітей, зокрема ставлячи під питання їхню можливість безпечно та вільно проводити канікули. Літні місяці особливо небезпечні, оскільки діти перебувають більше часу надворі без нагляду дорослих, часто обираючи для свого дозвілля місця, де можуть чаїтися різноманітні загрози: водойми, ліси, покинуті будівлі, залізницю тощо.

Довоєнні загрози тепер доповнилися вкрай серйозною небезпекою — мінами, оскільки Україна сьогодні є однією з найбільш замінованих країн у світі. У таких умовах навіть звичайні літні забави дітей можуть перетворитися на справжнє випробування для їхнього життя та здоров'я.

«Діти пізнають світ і дорослішають, отримуючи новий досвід та враження. Проте інколи це пов’язано з ризикованою поведінкою. До того ж підлітки часто обирають для дозвілля місця, де можуть приховуватися різноманітні загрози: водойми, ліси чи покинуті будівлі. Упродовж літа ЮНІСЕФ спільно з ДСНС навчатиме дітей і підлітків, як правильно поводитися, щоб канікули були безпечними», — наголосив Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні Мунір Мамедзаде.

Згідно зі статистикою ДСНС, упродовж 2023 року в Україні виникло 67 934 пожежі, внаслідок яких загинули 1472 людини, зокрема 40 дітей. Ще 1551 людина отримала травми, у тому числі 145 дітей. На водоймах України минулого року загинули 1039 людей, з них 94 дитини. Надзвичайники врятували 362 людини, у тому числі 86 дітей. 

Водночас близько 26% території України нині потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні підтвердила, що 100 дітей постраждали та 26 загинули через міни та інші вибухонебезпечні предмети в період із 24 лютого 2022 року по 30 квітня 2024 року. 

  Щоб уберегти дітей, підлітків і молодь, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій та Укрзалізницею розпочали інформаційну кампанію «Літні пригоди без шкоди». Яскрава, спрямована насамперед на підлітків та молодь комунікація позиціонує ризиковану поведінку як антитренд та охоплює чотири надважливі теми: безпека на воді, поводження з вогнем, вибухонебезпечними предметами та поведінка на залізниці. У ній замість суворих настанов — яскраві дизайни, колоритні герої, динамічні ролики та смішні тіктоки, відео, в тому числі колаборації з блогерами.

  «Безпека покоління, що підростає, — один із пріоритетних напрямів роботи для ДСНС. І наша мета — запобігти трагічним наслідкам, що можуть виникнути за їхньої участі. Тож спільними зусиллями разом із партнерами ми пропагуємо безпечну поведінку, навчаємо дітей та в доступній і зрозумілій для них формі пояснюємо, як організувати дозвілля весело і заразом без негативних наслідків. Розуміємо, що в умовах війни зробити це непросто, але за будь-яких обставин діти мають право на дитинство. А ми, дорослі, маємо докласти всіх зусиль, щоб воно було максимально безпечним», — підкреслив тимчасово виконуючий обов’язки Голови ДСНС України Андрій Даник.

Упродовж 2023 року на об’єктах залізничної інфраструктури отримала травми різного ступеня важкості 271 людина, з них 170 — смертельно. Серед травмованих 22 дитини віком до 16 років, причому 10 дітей отримали травми, несумісні з життям. Від початку 2024 року на залізничному транспорті були травмовані 106 людей, з яких 68 — смертельно. Зокрема, травми отримали 4 дітей віком до 16 років, а 1 дитина загинула.

«На жаль, навіть зараз, під час війни, діти, порушуючи правила поведінки на залізниці, продовжують травмуватися та гинути. Звісно, ми не можемо огородити тисячі кілометрів колій, щоб туди не могли потрапити сторонні, але ми точно маємо докласти максимум зусиль, щоб донести до підлітків просту інформацію: залізниця — це небезпечно і гарне селфі на вагоні не вартує життя», — зазначила директорка зі стратегічних комунікацій АТ «Укрзалізниця» Сабіна Абляєва. 


Переглянути всі матеріали можна на сторінці кампанії. Більше корисних матеріалів для розвитку та гри — на https://spilnoteka.org/.


Раніше у травні ЮНІСЕФ також надав вчителям матеріали уроків «Літні пригоди без шкоди: як провести безпековий урок для підлітків», які допоможуть навчати учнів 5-7 класів та 8-9 класів навичок безпечної поведінки на воді, з вогнем, онлайн та на залізниці. Ці уроки включають методичні поради, презентації, квізи, рольові ігри та чек-листи, покликані поглибити знання з тем та сформувати правильні навички в учнів.

Матеріали кампанії «Літні пригоди без шкоди» та методичні матеріали для проведення безпекових уроків у школах розробили спеціалісти Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Укрзалізниці спільно зі студією онлайн-освіти EdEra та ЮНІСЕФ за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

15.07.2024