Настінні малюнки та написи - явище не зовсім безневинне

     Чи звертали ви увагу на фасади будівель, стіни бутиків, магазинів, навіть парканів, сходових клітин, ліфтів, ін, які обмальовані, обписані різноманітними написами «графіті». 

     В наш час особливо поширеним став так званий напрямок «спрей-арт» - малювання графіті за допомогою аерозольної фарби. Правда ж, звучить красиво? Але насправді незрозумілі букви, цифри чи якісь фрази (часто нецензурного змісту), якими «прикрашені» різні архітектурні форми нашого міста, ріжуть око та обурюють.

      Це не лише «не красиво», а й протиправно, за це передбачене адміністративне покарання. Так, стаття 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів» говорить: «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн.) і на посадових осіб (громадян - суб'єктів підприємницької діяльності) - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.»
( 850 - 1700 грн.)
     Найчастіше правопорушниками – «писаками» є підлітки або несвідомі громадяни, які маркерами або аерозольними балончиками «прикрашають» паркани та фасади міських будівель, навіть не замислюючись над тим, що шкодять загальному привабливому вигляду міста. Після цих «витворів мистецтва» комунальним службам, установам та організаціям доводиться витрачати додаткові кошти на приведення об’єктів до належного вигляду. А ці кошти могли б бути спрямовані на більш важливі для громади потреби.

      Відділ з благоустрою виконавчого комітету міської ради звертається в першу чергу до батьків, педагогічних працівників щодо проведення постійної профілактичної роботи з дітьми з приводу збереження майна міської комунальної власності, недопущення хуліганських дій. Адже з моменту досягнення дитиною віку адмінвідповідальності (14 років), вона вже може бути притягнута до цієї відповідальності згідно зі ст.152 Кодексу України про адміністративні правопрушення.

      Якщо ж  «графери» не досягли віку адміністративної відповідальності, то притягнуто до адміністративної відповідальності за  ст. 184-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення буде їх батьків - за неналежне виконання обов'язків по вихованню своїх неповнолітніх дітей.

     Крім того, наголошуємо, що до адміністративної відповідальності згідно зі ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення можуть бути притягнуті також і мешканці приватних будинків та керівники підприємств установ та організацій міста, СГД за порушення п.6.3.,6.4 Правил благоустрою території міста Ніжина ( неналежне утримання парканів та фасадів).

     Тож рекомендуємо усім вищепереліченим суб’єктам господарювання провести огляд належних їм парканів та фасадів  з метою приведення їх до належного вигляду та стану.

      Зробимо Ніжин привабливим для містян та гостей! 


Відділ з благоустрою, роботи з органами самоорганізації населення та взаємодії з правоохоронними органами 

19.02.2021