Ніжин – взірець з впровадження енергоефективної політики в регіоні

14 березня у м. Чернігові відбулася конференція «Цілі сталого розвитку та Чернігівщина: локальні рішення глобальних проблем», організаторами якої була Програма Розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні.

Конференція була присвячена 17 Цілям Сталого Розвитку та їх виконання на теренах Чернігівщини, адже лише сталий розвиток громади сприятиме її успішному сьогоденню та майбутньому.

На конференцію були запрошені представники громад, бізнесу та громадськості аби поділитися досвідом та випрацювати майбутні кроки щодо виконання 17 Цілей сталого розвитку.

На конференцію була запрошена і делегація з м. Ніжина, адже місто є найактивнішим партнером ПРООН в Чернігівський області вже не один рік. Міський голова Анатолій Лінник презентував досвід м. Ніжина у впровадженні енергоефективної політики. За три роки Ніжин реалізував у співпраці з Проектом ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» 17 проектів з енергоефективності в ОСББ та школах міста.

Представники Проекту відзначили, що Ніжин був найактивнішим учасником Проекту і зараз, коли розпочався новий Проект ЄС/ПРООН «HOUSES”, Ніжин є лідером по поданню заявок – із 80 заявок зі всієї Чернігівської області, Ніжинські ОСББ та ініціативні групи подали 30 заявок.

Також Анатолій Лінник розповів і про інші досягнення у енергоефективній політиці. Місто перше в Чернігівський області розпочало роботу по ЕСКО-механізму, реалізовує демонстраційні проекти з енергоефективності у співпраці з Регіональним Екологічним Центром та Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією (НЕФКО), активно впроваджує політику Європейської Ініціативи «Угода мерів», переходу на альтернативні види палива, реалізовує управлінські рішення щодо моніторингу споживання енергоресурсів та заходів з енергозбереження в бюджетних установах міста.

Тож, підсумовуючи, Анатолій Лінник зазначив, що Ніжин досяг таких результатів у енергоефективній політиці лише при тісній співпраці влади, громади та бізнесу. Лише спільними зусиллями місто досягло таких успіхів.

Учасники конференції високо оцінили роботу м. Ніжина у впровадженні енергоефективної політики та реалізації завдань Глобальних цілей сталого розвитку.

За підсумками конференції будуть напрацьовані відповідні висновки, які сприятимуть подальшому сталому розвитку Чернігівщини.

Довідково. «Цілі сталого розвитку» (ЦСР, відомі також як Глобальні цілі) — ключові напрямки розвитку країн, що були ухвалені на Саміті ООН зі сталого розвитку. Вони замінили Цілі розвитку тисячоліття, термін яких закінчився наприкінці 2015 року. ЦСР ухвалені на період від 2015 до 2030 року і нараховують 17 Глобальних цілей, яким відповідають 169 завдань.Офіційний документ (Резолюція) Генеральної Асамблеї ООН зветься «Перетворення нашого світу: Порядок денний в області сталого розвитку на період до 2030 року» (англ. Transforming our world: the 2030 Agenda for Sustainable Development), прийнятий 25 вересня 2015 року та оголошує новий план дій, орієнтований на виведення держав на траєкторію сталого та життєстійкого розвитку світової спільноти .

Відділ інвестиційної діяльності

15.03.2019