Ніжинська центральна міська бібліотека отримала перемогу у конкурсі

Наприкінці червня 2016 року Ніжинська центральна міська бібліотека отримала перемогу у конкурсі Української бібліотечної асоціації за проектом «Все про Європу: читай, слухай, дізнавайся в пунктах європейської інформації в бібліотеках», який реалізується за підтримки Європейського Союзу (програма «Ерасмус +»). Цей проект сприятиме поінформованості громадян стосовно процесів Євроінтеграції України.

Для реалізації даного проекту була розроблена низка заходів. Один із таких заходів присвячено Франції. 25 травня 1957 року Франція стала членом Євросоюзу. Ця країна багата своєю культурною спадщиною, а також асоціюється у нас з чудовими парфумами, модним одягом, а Париж вважається столицею кохання. У червні-липні 2016 року ця країни приймала учасників футбольного чемпіонату «Євро-2016». Але, останнім часом Франція почала асоціюватися з такими трагічними подіями як терористичні акти. Саме останні події 14 липня 2016 року у Ніцці дали поштовх провести акцію солідарності «Поети Ніжина проти тероризму». Ця акція зібрала у читальному залі центральної бібліотеки представників інтелектуальної еліти Ніжина: поетів, викладачів Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та небайдужих ніжинців. Невеличке курортне містечко Ніцца близьке ніжинцям тим, що там знаходиться могила ніжинки Ольги Хохлової, дружини Пабло Пікассо.

На початку заходу прозвучав гімн Франції і присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання. Увагу присутніх привернула книжкова інсталяція у вигляді піраміди, яка символізує кращі культурні надбання країн Європи, кращі європейські цінності. Навколо піраміди розміщені гасла: «ЄС: єдиний спротив», «Твоє НІ має значення», «Теракт у Ніцці. Вони хотіли подивитися на небо...», «Поети Ніжина проти тероризму». Така «піраміда» може рости, але якщо не протистояти негативним явищам у суспільстві, то ці цінності можуть бути втрачені назавжди. У вступному слові бібліотекар Валерій Фінкельштерн надав коротку інформацію про тероризм, навів сумну статистику про кількість терористичних актів у 2015 році та їх трагічні наслідки і запросив до дискусії ніжинських поетів Олександра Забарного, Анатолія Шкуліпу, Володимира Гільчука, Тетяну Тимченко (літературний псевдонім Ірина Васильківська), Олександра Гадзінського, Олега Драчука, історика Євгена Луняка.

Присутні мали можливість обмінятися думками з приводу трагічних подій 14 липня, які відрізняються надзвичайним цинізмом. Майстри художнього слова засудили дії терористів і своєю творчістю виявили протест проти терористичних дій. Звучали вірші про добро і зло, людяність, про війну на Сході України. Вірш В. Шимборської «Терорист» у перекладі Олександра Гадзінського дав змогу «прожити» останні секунди до скоєння теракту. У процесі дискусії присутні прийшли до висновку, що на планеті стає дедалі менше місць, де людина може почувати себе безпечно і закликали, що тільки разом ми можемо перемогти небезпеку, адже тероризм, як зовнішній так і внутрішній, часто завдає підступних ударів там, де його не очікують.

Під час розмови літератори не тільки обмінялися своїм баченням причин тероризму, а й познайомилися з документально-інформаційною виставкою «Війна без кордонів», де представлені матеріали знайомлять з поняттям що таке «тероризм», метою та видами сучасного тероризму.

Звісно, жодна держава неспроможна повністю убезпечити своїх громадян, як і самотужки протистояти тероризму. Видатний філософ Міраб Мамардашвілі сказав: «Життя – це зусилля в часі...». Відчути себе живим – це найбільша цінність. Адже, основне бажання кожної людини – жити. Ці слова стали завершальним акордом акції.

Куратор проекту Оксана Креул,

провідний бібліотекар центральної бібліотеки

21.07.2016