Обговорення комплексної схеми тимчасових споруд

У п’ятницю 4 листопада відбулось розширене засідання постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку, антикорупційної політики, свободи слова та зв’язків з громадськістю (голова комісії Щербак О.В.) за участі постійної комісії міської ради з питань земельних відносин, будівництва, архітектури, інвестиційного розвитку міста та децентралізації (голова комісії Деркач А.П.).

Основним питанням порядку денного було обговорення комплексної схеми тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності по деяким вулицям міста.

Нагадаємо, що проект рішення «Про затвердження комплексної схеми тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності по вул. Московській, вул. Незалежності, вул. Шевченка, вул. Прилуцькій, вул. Липіврізькій, вул. Академіка Амосова, вул. Вокзальній та вул. 3-й Мікрорайон в м. Ніжині» був включений до порядку денного сімнадцятої чергової сесії міської ради від 12 - 17 жовтня 2016 року. В ході його обговорення думки депутатського корпусу розділилися. Спочатку головуючим пленарного засідання Анатолієм Лінником було поставлено на голосування пропозицію голови профільної постійної комісії міської ради Деркача А.П., - голосувати окремо по кожному додатку («за – 18, проти – 2, утрималось - 11»); потім «направити даний проект рішення на доопрацювання» («за – 16, проти – 12, утрималось - 2»). Жодна із пропозицій не набрала необхідної кількості голосів і рішення не було прийнятим.

На розширеному засіданні комісії обговорювався як сам проект рішення, так і принципи його підготовки. Зокрема, Ігор Шалай нагадав про складену присягу депутата міської ради та її головне кредо: «благо та добробут територіальної громади», підкресливши на необхідності пам’ятати і про імідж міста вцілому.

Валентина Тищенко актуалізувала увагу членів комісії на тому, що тимчасові споруди належать самим ніжинцям, які змогли самоорганізуватись і на сьогодні сплачують податки до міського бюджету. Тому, на переконання Валентини Тищенко, при прийнятті рішення, депутати також повинні враховувати думку підприємців.

Головний спеціаліст відділу містобудування та архітектури Дорошенко Євгеній звернув увагу членів комісії на «Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності» затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 № 244, де зазначено: «п-т 1.5. Комплексна схема розміщення тимчасових споруд в межах вулиці (скверу, бульвару, провулку, узвозу, проїзду, площі, майдану тощо), мікрорайону (кварталу), населеного пункту – текстові та графічні матеріали, якими визначаються місця розташування тимчасових споруд, розроблені з урахування вимог будівельних, санітарно-гігієнічних норм, а також існуючих містобудівних обмежень, вимог щодо охорони навколишнього природного середовища та раціонального використання територій, охорони історико-культурної спадщини, земельно-господарського устрою.

П-т 1.6. Комплексна схема розміщення тимчасових споруд та архетип розробляються за рішенням сільської, селищної, міської, районної ради суб’єктом господарювання, який має ліцензію на виконання проектних робіт, або архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат, та затверджується рішенням (розпорядженням, наказом) виконавчого органу відповідної ради, районної державної адміністрації. Розроблення комплексної схеми розміщення тимчасових споруд та архетипу здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством».

Валентина Місан, начальник відділу земельних відносин, запропонувала депутатам спочатку вивчити розміщення тих тимчасових споруд, які вже наявні, а потім робити висновки по законності чи не законності їх встановлення.

Заступник начальника комунального підприємства «Відділ архітектурно-технічного планування та проектування» Олена Костікова, висловила думку, що депутатському корпусу спочатку треба визначитись чи взагалі потрібна схема розміщення тимчасових споруд, і для яких вулиць міста вона не актуальна. Також, спираючись на «Порядок розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності», Олена Петрівна запропонувала рішенням міської ради доручити (або надати дозвіл) профільному структурному підрозділу розробити відповідні схеми.

Головуючий засідання Олег Щербак, підсумувавши всі питання, заперечення та пропозиції виступаючих поставив на голосування наступне:

1. рекомендувати сесії міської ради не розглядати проект рішення «Про затвердження комплексної схеми тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності по вул. Московській, вул. Незалежності, вул. Шевченка, вул. Прилуцькій, вул. Липіврізькій, вул. Академіка Амосова, вул. Вокзальній та вул. 3-й Мікрорайон в м. Ніжині»;

2. рекомендувати сесії міської ради доручити начальнику відділу містобудування та архітектури (Мироненко В.Б.) розробити комплексну схему тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності по деяким вулицям міста.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

08.11.2016