Про стан військово-патріотичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах

На виконання наказу Міністерства освіти і науки України від 16.06.2015 № 641 «Про затвердження Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, Заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді та методичних рекомендацій щодо національно-патріотичного виховання y загальноосвітніх навчальних закладах», наказу Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації від 29.09.2015 р. № 280 «Про затвердження Плану заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді у закладах освіти області», з метою посилення національно-патріотичного виховання, формування у дітей та учнівської молоді національної свідомості патріота України, готового самовіддано розбудовувати її як суверенну, демократичну, правову і соціальну державу управлінням освіти розроблений План заходів щодо реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді y навчальних закладах, підпорядкованих управлінню освіти Ніжинської міської ради, який затверджений наказом від 11.11.2015 року №298. Ці заходи успішно впроваджуються у навчально-виховний процес дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, підпорядкованих управлінню освіти, про що можна дізнатися на офіційному сайті управління освіти Ніжинської міської ради.

Складовою національно-патріотичного виховання є військово-патріотичне виховання. Організована робота опорної школи з національно-патріотичного виховання (гімназія № 16) та опорної школи з військово-патріотичного виховання (гімназія № 3). У загальноосвітніх навчальних закладах виділено години для військово-патріотичного виховання.

У своїй роботі управління освіти та навчальні заклади керуються нормативно-правовою базою, в т.ч. навчальними програмами, затвердженими МОН України.

У 10-11 класах навчальних закладах вивчається предмет «Захист Вітчизни». На початку навчального року проведене засідання міського методичного об’єднання вчителів, на якому проаналізована робота методичного об’єднання за попередній 2014-2015 н.р. та конкретизовані завдання на 2015-2016н.р. У засіданні взяли участь представники Ніжинського ОМВК. Був розроблений план інструкторсько-методичних занять для вчителів міста та району. Представники військкомату інформували присутніх про стан виконання програми з обладнання базового навчального закладу з предмету. Протягом року проведені спільні інструкторсько-методичні заняття з учителями міста та району :

- У ЗОШ №9 - Щербань О.Я. «Використання сучасного оборонного та наступального озброєння військовослужбовцями»;

- У с. Вертіївка - Охріменко Н.В. «Основи військової топографії».

Вчитель предмету Захист Вітчизни Ніжинського ліцею при НДУ ім. М.Гоголя Петренко М.І. став переможцем міського етапу та лауреатом обласного етапу конкурсу «Учитель року» у номінації «Захист Вітчизни». Про високий рівень його підготовки говорилося на нараді обласного управління освіти.

З 29 по 31 березня 2016 року на базі військової частини А 4558 проведено навчальне заняття з учнями 11-х класів (хлопці) загальноосвітніх навчальних закладів міста Ніжина по практичному вивченню стрілецького озброєння.

На території військової частини командуванням було організовано та оснащено 3 навчальних місця:

§ ознайомлення з основними видами стрілецької зброї;

§ детальне вивчення автомата Калашникова калібру 5,45;

§ місце для підготовки до виконання початкової вправи при стрільбі з автомата Калашникова.

Кожне місце було обладнано відповідно до вимог статутів та правил безпеки.

Заняття проводилися досвідченими інструкторами військової частини, які пройшли спеціальну теоретичну і практичну підготовки та військове злагодження в зоні АТО протягом одного року. Кожен із 200 учнів, учасників навчання, особисто виконав вправи, передбачені програмою навчальних занять. Навчання було організовано командуванням військової частини А 4558 на волонтерських засадах за підтримки Ніжинського об’єднаного військового комісаріату, міського голови та управління освіти Ніжинської міської ради. Учасники отримали практичні навики по володінню стрілецьким озброєнням та підготовку до навчально-польових зборів.

Налагоджена активна співпраця управління освіти із Ніжинським об’єднаним військовим комісаріатом. Прикладом цієї співпраці є спільно розроблена Міська програма допризовної підготовки, військово-патріотичного виховання молоді, призову громадян України на строкову військову службу та виконання заходів з мобілізації у 2016-2020 роках, затверджена рішенням 4 сесії Ніжинської міської ради 7 скликання 24.12.2015 року.

У 2015р. завершено обладнання навчального кабінету (гімназія №3). Кошти програми, передбачені на обладнання стрілкового тиру та кімнати для зберігання зброї, не були використані у зв’язку з неможливістю повноцінного її функціонування (через не прийняті рішення в дозвільній системі Міністерства внутрішніх справ, наказ №622 від 21.08.1998р «Про затвердження Інструкції про порядок виготовлення, придбання, зберігання, обліку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної, холодної і охолощеної зброї, пристроїв вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та патронів до них, а також боєприпасів до зброї, основних частин зброї та вибухових матеріалів»). Управління освіти разом з керівниками навчальних закладів відповідає за безпеку життєдіяльності всіх учасників навчально-виховного процесу. Посилити вимогливість у цьому напрямку вимагає лист управління освіти і науки Чернігівської ОДА від 24.02.2015 року №05/ 1-09-539 «Про попередження і протидії можливим загрозам життю та здоров`ю учасників навчально-виховного процесу», пов’язаним із випадком, коли 18 лютого 2015 року до приміщення Ріпкинської загальноосвітньої школі № 2 Чернігівської області сторонніми особами було пронесено вибуховий пристрій, який біля 17 години, під час спроби перенести його, вибухнув, що спричинило загибель завгоспа школи та поранення 3-х працівників навчального закладу.

У рамках реалізації програми з предмету «Захист Вітчизни» 27-29 квітня 2016р. проведено навчально-польові збори та заняття «у лікувально-оздоровчому закладі» на базі навчальних закладів: військових частин та громадських організацій. Було вирішено провести навчально-польові збори та «заняття у лікувально-оздоровчому закладі» на базі навчальних закладів згідно спільного наказу управління освіти та Ніжинського ОМВК № 117/75 від 08.04.2016р. та методичних рекомендацій (додаток 2) 27-29 квітня 2016 року. У зборах та заняттях взяли участь 168 хлопців та 221 дівчина, з них 121(72%) хлопчик відносяться до основної групи здоров’я. У навчальних закладах навчально-польові збори проходили у відповідності до вимог програми, наказу та можливостей навчальних закладів.

Ось вибіркова інформація про перебіг названого заходу в навчальних закладах:

Військовий керівник ЗОШ №1, майор Рудик Віктор Іванович, під час зборів на практиці опрацював із старшокласниками дії солдата в обороні та наступі, способи ведення розвідки та порядок спостереження за противником відносно орієнтирів; основні дії дозорних тощо. Юнаки мали змогу вправлятися в стрільбі з ПГ й метанні гранати; бігові на дистанції 1000 та 100 метрів. Також проводились практичні заняття з наступних тем: «Засоби інженерного захисту», «Порядок руху за азимутом» тощо. Учні перевірили теоретичні знання на практиці, набули необхідних навичок.

Дівчата 11 класу разом з учителем Сокол Наталією Юріївною відвідали хірургічне та травматологічне відділення Ніжинської районної лікарні, де ознайомились з принципами та правилами облаштування стаціонарного відділення й амбулаторії, асептичними та антисептичними препаратами, правилами накладання різних видів пов’язок. З ученицями було проведено екскурсію до перев’язочної, де завідуючий травматологічним відділенням Дмитро Паляниця показав приклад надання першої допомоги при переломі кінцівки. Відвідування лікарні було дуже цікавим, а розповіді лікарів-практиків – змістовними. Практичні заняття продовжувались й у закладі, де дівчата опрацювали актуальні теми: першу допомогу при захворюваннях серцево-судинної, дихальної системи, болях в животі.

Учні ЗОШ № 7 брали участь у тренінгах з надання долікарської допомоги на базі Ніжинського агротехнічного інституту 21-22 квітня, відповідно до листа начальника управління освіти Ніжинської міської ради № 01-10/624 від 18.04.2016 року, а отриманий досвід використали разом з волонтерами, які пройшли навчання в навчально-методичному центрі цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області, для якісного практичного проведення військово-польових зборів 27-29 квітня 2016 року.

Збори пройшли відповідно до затверджених планів під керівництвом майора Киреєва І.А.. Хлопці опрацювали наступні теми: тактична підготовка (відділення в бою, пересування відділення і розташування на місці), вогнева підготовка (проведена стрільба із пневматичної гвинтівки та виконані вправи з метання ручних гранат), прикладна фізична підготовка (прийняті заліки згідно з вимогами програми). Заняття проведені з використанням засобів ТЗН та практично відпрацьовані в польових умовах.

Дівчатами практично закріплені теми: перша медична допомога у надзвичайних ситуаціях, перша медична допомога хворим, догляд за хворими.

Набутий досвід під час проведення навчально-польових зборів готує учнів за необхідності стати на захист своєї держави.

В ЗОШ №6 під керівництвом Білана М.В. заняття в учнів 11 класу проходили згідно програми на базі навчального закладу. Були відпрацьовані теми з чотирьох розділів програми: тактична підготовка, вогнева підготовка, основи медичних знань і допомоги та прикладна фізична підготовка.

Під час проведення занять з тактичної підготовки учні відпрацьовували тему «Дії солдата у складі механізованого відділення». Не зважаючи на відсутність матеріально-технічної бази, учнями були відпрацьовані практичні дії по обладнанню вогневих точок – окопи для стрільби лежачи, стоячи. При вивченні теми «Озброєння та бойова техніка військової частини» був організований перегляд навчального фільму з цієї тематики.

Вогнева підготовка проводилась як теоретично, так і практично – заняття з виконання початкової вправи стрільби з пневматичної гвинтівки.

Прикладна фізична підготовка проводилась на базі спортивних споруд школи і зводилась до здачі нормативів відповідно до програми.

Основи медичних знань. Вивчались практичні дії по наданню домедичної допомоги в умовах бойових дій. Це накладання джгута, пов’язок, невідкладна допомога при пораненні грудної клітини, накладання транспортної іммобілізації. Фінальне заняття проводилося спільно з групою дівчат – змагання з виконання нормативів. Переглянуто навчальні фільми.

Група дівчат під керівництвом Бочковської А.О. відпрацювала практичні дії із зупинки кровотеч, перев’язки поранених, іммобілізації, вимірювання артеріального тиску, температури тіла, реанімаційні заходи. Також переглянули та обговорили презентації з тем, навчальні фільми.

20-21 квітня 2016 року на базі позаміського закладу оздоровлення та відпочинку ім. Я.П. Батюка с. Вертіївка проведено міський етап Всеукраїнської військово-патріотичної спортивної гри «Джура». У відкритті змагань взяли участь представники археологічного гуртка воєнно-спортивного клубу «РІТЕР», вихованці КДЮСШ «Спартак» показали елементи сучасного національного виду єдиноборств «Хортинг». Головними суддями змагань зі стройової підготовки та стрільби були представники Ніжинського міськрайонного об'єднаного військового комісаріату та Ніжинського відділення товариства сприяння обороні України. Першість здобула команда ЗОШ І-ІІІ ст. № 10, яка з 19 травня буде представляти місто на обласному етапі гри .

В освітян міста налагоджена співпраця із ГО різного спрямування, в т.ч. й ГО «Ніжинська спілка ветеранів АТО» (голова – кандидат історичних наук, учитель історії ЗОШ №15, учасник АТО, нагороджений орденом «За мужність» Гомоляко А.О.). Серед членів ГО- доктор історичних наук, професор, «кіборг» Донецького аеропорту Луняк Є.М. Члени цієї організації тісно співпрацюють з навчальними закладами, надають практичну допомогу у проведенні заходів національно-патріотичного та військово-патріотичного виховання, серед яких «Джура», «Козацький гарт», «Старти надій».

Активізувалася й позакласна робота. У рамках спільних дій учнів – учителів – батьків міста були написані листи солдатам, виготовлені обереги, зібрані і передані пакунки воїнам, які перебувають у зоні бойових дій. Учнівський парламент співпрацює з волонтерами. У вересні 2015 року була проведена акції «Допоможи ветерану». Школярі зібрали і разом з працівниками Червоного хреста передали картоплю ветеранам війни та праці.Ужовтні місяці до Дня людей похилого віку проведено акцію «Милосердя».

На високому рівні у вересні була проведена акція «Хай буде мир над Україною».

За ініціативи учнів пройшов фестиваль патріотичної пісні «У піснях мого народу – доля України». 18 лютого ніжинці вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні. В рамках заходу відбулося відкриття вулиці Героїв Небесної сотні, де учні читали власні вірші та організували виставку плакатів, взяли участь у покладанні квітів до Пам’ятного знаку "Герої не вмирають" по вулиці Гоголя. А 20 лютого - в День пам’яті Небесної Сотні - у школах організовані фотовиставки, виставки плакатів, години спілкування.

22 січня 2016 року було проведено акцію «Схід і Захід разом». Учні закликали школярів відкинути всі протиріччя та непорозуміння між людьми і об’єднатися навколо Соборності нашої Батьківщини – України. Проведено єдиний урок мужності «Через роки», присвячений Дню пам’яті жертв голодомору та політичних репресій.

Пройшла акція «Голуб миру». Учні 2-11 класів виготовили та презентували птахів — посланців миру, які потім були відправленні учасникам АТО. Під час лінійки пам’яті згадували теплим словом тих, чий подвиг житиме в наших серцях довіку, випускників загальноосвітніх навчальних закладів - Бикова Олега Володимировича, Шепелюка Олексія Борисовича, Горбенка Ігоря Ігоревича-гімназія №3; Рябухи Сергія Вікторовича - ЗОШ №5,6; Яковенка Дениса Олександровича- ЗОШ№7; Ткаченка Руслана Андрійовича- ЗОШ№10; Баширова Тахіра Тахіровича, Макідона Віктора Михайловича- ЗОШ№15; Москотіна Леоніда Павловича-ЗОШ№1.

Гімназія № 3, яка є опорною школою, є активним учасником Всеукраїнських історико-краєзнавчих акцій «Збережемо пам’ять про подвиг народу», «Історія міст і сіл України», «Друга світова війна – очима дітей». Пошукова робота – важлива ланка військово-патріотичного виховання в Ніжинській гімназії № 3. На базі закладу діють два музеї: 7-й Гвардійський ордена Суворова та музей історії гімназії. У гімназії № 3 працює група «Пошук». Співпраця з 85-ю школою м. Києва Голосіївського району - один із напрямків військово–патріотичної роботи гімназії. (У 2010 р. була укладена угода про співдружність та спільну діяльність між навчальними закладами).На вимогу сьогодення проводиться оновлення виставкових стендів музеїв у гімназії №3 та ЗОШ №13.

17 лютого у Ніжинській ЗОШ І-ІІ ст.№ 8 проведено мітинг біля пам’ятного знаку Героїв Небесної Сотні, присвячений вшануванню їх пам’яті. 18 лютого в Ніжинській ЗОШ І-ІІІ ступенів № 6 проведена лінійка «Пам'ять про загиблих на Майдані».16.02.2016 року в ЗОШ № 5 відбулася зустріч «Повертайся живим» з воїном-інтернаціоналістом С.Євтухом.

Узагальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 17 пройшла акція "Валентинка для солдата".

Ніжинські навчальні заклади відзначили свято Великодня урочистим прикрашанням «Великоднього дерева миру та злагоди» на території закладів. Традиційними стали Тижні патріотичного виховання, присвячені Дню визволення Ніжина, Дню пам’яті та примирення, під час якого проходять зустрічі не лише з ветеранами Другої світової війни, а й учасниками бойових дій в Афганістані й учасниками АТО на Сході країни, уроки мужності, мітинги біля могил та обелісків. Напередодні 9 травня у школах пройшов Тиждень пам’яті. У рамках цього тижня проведена акція «Червоний Мак».Символом акції є стилізований червоний мак - пам’ять про тих, хто загинув у всіх війнах минулого. Для учнів проводяться уроки мужності, зустрічі з учасниками та очевидцями Другої світової війни, організований круглий стіл «Білі плями війни», учасники засідання обговорили актуальні питання історії Другої світової війни, а саме: діяльність УПА, місце союзницьких військ у перемозі над агрессором;пізнавальною була презентація проектів «Про що говорять фотографії війни».

12 травня проведено фізкультурно-патріотичний фестиваль школярів України „Козацький гарт”.

Важливим осередком патріотичного виховання є шкільна бібліотека, де проводяться презентації книг, вікторини, бібліотечні години, виставка «У війни не дитяче обличчя».

Начальник управління освіти

С.М.Крапив’янський

20.05.2016