Профілактика краще чим лікування!

Грип — це високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.

Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів — це, в середньому, 7 днів.

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей.

Навіть якщо ознак хвороби немає:користуватися одноразовими масками при необхідності . Так маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками.

Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу — волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках — їх потрібно одразу викидати у смітник.

Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання —щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж годин після перебування у приміщенні хворої людини.

Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми — для підвищення опірної здатності організму.

Мати чисті руки — інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками — як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Багаторазові серветки та рушники, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції.

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу, є безпечною і ефективною.

Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні-жовтні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.

Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби.

До груп ризику входять:

· діти до 5 років (особливо — діти до 2 років);

· вагітні жінки;

· люди віком від 65 років;

· люди з надмірною вагою;

· хворі на діабет;

· люди з іншими тяжкими хронічними захворюваннями;

· люди, що перебувають на імуно-супресивній терапії.

· медичні працівники,

· вчителі й вихователі,

· усі, хто працює в багатолюдних місцях.

У цих людей немає ніякої можливості уникнути перебування поряд із хворими людьми, тому для них особливе значення мають усі без винятку засоби інфекційного контролю і профілактики грипу.

Вакцинація проти грипу не належить до обов’язкових щеплень, тому не закуповується за рахунок державного бюджету.

У разі, якщо Ви виявили бажання вберегти себе та свої близьких від грипу КНП «Ніжинський міський ЦПМСД» Ніжинської міської ради Чернігівської області радить звернутись до свого лікаря, з яким уклали декларацію та отримати рецепт на придбання вакцини від грипу в аптечному закладі. Усі засоби профілактики грипу мають особливе значення для людей, а вчасна регулярна профілактика здатна врятувати життя.

За інформацією НКП "Міський центр первинної

медико-санітарної допомоги"

19.11.2019