Шановні жителі міста та суб’єкти господарювання різних форм власності та підпорядкування!

Виконавчим комітетом Ніжинської міської отримано інформацію від Деснянського басейнового управління водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України щодо якісного стану водних ресурсів річки Остер, стан якої турбує жителів міста.

В інформації вказується на те, що обміління річок – лише один з найпомітніших проявів глобальних змін клімату. На фоні аномальних кліматичних факторів, що діють протягом останніх років на багатьох ділянках річок Чернігівщини, в тому числі і на р.Остер, рівень води утримується на відмітках, близьких до найнижчих за багаторічні, що негативно впливає на якісний стан води.

Однією з причин незадовільного стану річок називаються антропогенні навантаження, основою яких є людська діяльність.

Сучасний стан річки значною мірою залежить від дотримання обмежень господарської діяльності в межах водоохоронних зон та прибережних захисних смуг. Недотримання правил водоохоронного режиму, розміщення у річковій долині чи у прилеглих ярах сміттєзвалищ приводить до забруднення як підземних, так і поверхневих вод.

Виходячи з цього, закликаємо жителів міста, усіх господарюючих суб’єктів чітко дотримуватись вимог законодавства та Правил благоустрою території міста Ніжина, а саме:

п.6.16. Розміщення місцевої каналізації дозволяється тільки за погодженням органів санітарно-епідеміологічного контролю. Скидання стічних вод з каналізації житлових будинків у міську систему водовідведення (зливову каналізацію) забороняється.

п.13.2. У прибережних захисних смугах уздовж р. Остер, навколо водойм забороняється:

•– розорювання земель (крім підготовки ґрунту для залуження і залісення), а також садівництво та городництво;

•– зберігання та застосування пестицидів і добрив;

•– влаштування літніх таборів для худоби;

•– будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів;

•– миття та обслуговування транспортних засобів і техніки;

•– влаштування звалищ сміття, гноєсховищ, накопичувачів рідких і твердих відходів виробництва, кладовищ, скотомогильників, полів фільтрації.

П.15.1. При виявленні порушення норм, передбачених даними Правилами, та оформленні відповідних протоколів, винні особи у встановленому діючим законодавством порядку притягаються до відповідальності, передбаченої Кодексом України “Про адміністративні правопорушення”, іншими законодавчими актами, які вказані в розділі 16 даних Правил. Якщо у діях виявлені ознаки злочину, питання вирішується відповідно з вимогами Кримінального кодексу України.

•Розмір цивільно-правової відповідальності за збитки, нанесені об’єктам благоустрою, встановлюється відповідно до норм, встановлених Цивільним кодексом України.

•Збитки, завдані об’єкту благоустрою в результаті порушення Правил благоустрою території міста Ніжина, підлягають відшкодуванню в установленому порядку та в повному обсязі.

Відділ з благоустрою, роботи з органами самоорганізації населення

та взаємодії з правоохоронними органами

19.02.2020