07.12.2020 року буде проведена консервація руслового шлюзу № 15

Сьогодні багато небайдужих жителів міста та представників громади занепокоєні якісним станом води у водних об’єктах, окрім тих, хто свідомо їх забруднює!

Зокрема, актуальності набирає питання щодо головної артерії Ніжинщини, а саме, річки Остер, яка є лівою притокою Десни, має довжину 195 км та протікає по 8 районах області.

Річка Остер, за даними паспорта має водозабірну площу 3228 км² і відповідно до ст.79 Водного кодексу України, відноситься до середніх річок. Загальна довжина річки 195 км, ширина прибережної захисної смуги, відповідно до ст.88 Водного кодексу України, становить 50 м. В результаті проведення водогосподарського будівництва частина річки Остер на теперішній час є магістральним каналом державних меліоративних систем «Остер І черга», Остер ІІ черга, «Остер ІІІ черга».

В адміністративних межах Ніжинської об’єднаної територіальної громади протікає річка Остер протяжністю 12,6 км, яка є водоприймачем осушувальної системи «Остер-ІІ черга» та магістральним каналом, що перебуває на балансі Деснянського басейнового управління водних ресурсів. На території міста Ніжина річка Остер має довжину 9 км.

На рівень води в річці впливають дві регулюючі споруди: русловий шлюз №13 ПК 1157+96 (урочище «Ветхє») та русловий шлюз №15 ПК 1225+32 (неподалік місцевої зони відпочинку та ЗОШ №5).

Відповідно до наказу Деснянського БУВР від 05.11.2020 року № 139 «Про проведення консервації гідротехнічних споруд та обстеження об’єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем» спеціалістами Ніжинської експлуатаційної дільниці 07.12.2020 року буде проведена консервація руслового шлюзу № 15 (підняття затвору) та пониження рівнів води в річці Остер в межах міста Ніжин.

Після проведення ремонтно-доглядових робіт на гідротехнічній споруді та ділянці магістрального каналу річки Остер відбудеться зарегулювання води на оптимальні рівні для весняного періоду в 2021 році.

 

 

Юрій Бондар

Ніжинська експлуатаційна дільниця

Деснянського басейнового управління водних ресурсів

02.12.2020