27 вересня у Ніжинському державному університеті імені Миколи Гоголя відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція, присвячена 170-річчю від дня народження Марії Заньковецької

Постать талановитої актриси і багатогранної особистості донині залишається у фокусі нашої уваги як взірець відданості своїй справі, а її внесок у розвиток українського професійного театру важко переоцінити. Акторський талант Марії Заньковецької, засвідчений численними спогадами колег і враженнями глядачів, викликає почуття гордості за українське театральне мистецтво та бажання осягнути його велич і багатогранність.
Конференція, яка проходила у стінах Гоголівського вишу, об’єднала науковців і митців, студентів і представників громадськості, які є шанувальниками таланту геніальної актриси. Також до них долучилися онлайн фахівці наукових закладів з інших регіонів України.
Важливо вивчати і зберігати спадщину Марії Костянтинівни, аби продовжувати славні традиції українського театрального мистецтва, – таким було спільне розуміння всіх учасників зустрічі.
Секретар Ніжинської міської ради Юрій Хоменко, вітаючи присутніх, зазначив: «Марія Костянтинівна Заньковецька – уособлення українського театру. Радий, що у залі ми бачимо багато молоді, яка цікавиться спадком геніальної актриси. Від імені міського голови і від себе вітаю університет із проведенням такого масштабного заходу».
Знаний науковець і професор Ніжинського державного університету Григорій Васильович Самойленко презентував книгу «Зірки продовжують світити: Марія Заньковецька та її орлята». Перший її примірник автор подарував Юрію Муквичу, генеральному директору Ніжинського академічного українського драматичного театру ім. М.М.Коцюбинського, і колективу всього театру, які підтримують і поширюють традиції славної землячки.
Талант Марії Костянтинівни, помножений на неймовірну працелюбність і любов до України, був і є взірцем для нас. Вона першою в Україні удостоєна звання народної артистки (1923).
Щирі слова подяки геніальній актрисі за багатогранність її таланту, цікаві розповіді про її життєвий шлях, невідомі моменти творчої діяльності – кожен виступ учасників конференції розкривав нові грані її життя й творчості.
Ми маємо пишатися, що життя цієї великої українки тісно переплелося з Ніжином, і передавати цей спадок наступним поколінням. Конференція такого рівня свідчить: пам’ять про геніальну актрису Марію Костянтинівну Заньковецьку живе і продовжує надихати наступні покоління на творчі злети.
27.09.2024