28 жовтня 2020 року 76 -та річниця вигнання нацистів з України

Сьогодні наша країна вшановує воїнів, які ціною неймовірних зусиль повернули на нашу землю мир та надію на краще життя.

Ця знаменна дата відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військ нацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Наступ радянських військ на українських фронтах розпочався восени 1943 року. У ході військових операцій на території України обірвалися життя трьох мільйонів воїнів.

Глибока вдячність та низький уклін усім борцям з нацизмом. Серед них тільки у Червоній армії СРСР воювали 7 мільйонів наших співвітчизників (три з половиною мільйона з них загинуло), ще понад чверть мільйона вояків — у лавах інших армій антигітлерівської коаліції, в Українській повстанській армії — 100 тисяч бійців. Загалом український народ втратив у тій війні до 10 мільйонів своїх синів і доньок.

Не стала щасливим винятком у тій трагедії і доля Чернігівщини. В області з населенням менше двох мільйонів жителів тільки протягом 1941-го було мобілізовано до лав Червоної армії 10% населення — майже 200 тисяч осіб. Після вигнання нацистських окупантів у 1943 році — ще 167 тисяч. На фронтах війни загинули понад 134 тисячі наших земляків.

У цілому ж за роки німецько-радянської війни чисельність населення області скоротилася на 506 тисяч осіб. Страшні і непоправні втрати.

Минають роки, змінюються покоління, але пам'ять про страшні роки Другої світової війни назавжди залишиться в наших серцях. Мужність і відвага, героїзм та нескореність духу наших ветеранів є зразком для прийдешніх поколінь. Ми низько вклоняємося всім ветеранам, учасникам Другої світової за те, що відстояли свободу й честь, незалежність нашої Держави, здолали потужний натиск ворога. Подяка всім, хто витримав на своїх плечах весь тягар тих часів, а потім відбудував і підняв зі згарищ українські міста і села.

Здавалося б, нестерпний біль та масштаби трагедії мають назавжди закарбуватися у людській пам’яті і стати пересторогою від її повторення. Та знову знайшлися ті, хто прагнуть переділу Європи, зазіхають на українську територію. І знову українці, а серед них і чимало чернігівців, змушені боронити свою землю зі зброєю в руках.

І вже сучасні герої-нащадки переможців нацизму своєю звитягою, мужністю та патріотизмом дають привід пишатися і вірити, що Україна переможе, збереже свою волю, єдність і незалежність та здобуде нарешті мирне і щасливе майбутнє для всіх своїх громадян.

Доземний уклін усім захисникам і визволителям України.

 

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

28.10.2020