АКТУАЛЬНО ПРО СУБСИДІЇ

Сьогодні, 15 серпня, начальник управління Пенсійного фонду в м. Ніжин Алла Севостьянчик доповіла про порядок призначення житлових субсидій.

«Субсидію не нараховують тим, у кого є борги за комунальними послугами. Українці не мають права на субсидію, якщо борг становить понад 680 гривень і прострочений на три місяці. Щоб отримати допомогу від держави, потрібно погасити борги та надати документи про їх сплату при оформленні субсидії», - говорить Алла Володимирівна.

Як нараховується житлова субсидія і хто може її отримати?

Отримати субсидію можуть сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги є більшою за визначений для них обов’язковий платіж.
Платіж обчислюється за формулою і залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу.

Якщо сума усіх платіжок (у межах встановлених соцнормативів споживання) вища за обов’язковий платіж, ви потенційно можете отримати субсидію. Крім матеріального, ще буде додатково проаналізовано ваш майновий стан (наявність кількох квартир, дороговартісних автомобілів, депозитів тощо).

Цього літа уряд спростив критерії отримання субсидії для багатодітних, прийомних сімей, сімей, де є особи з інвалідністю.
Встановлено підхід щодо невраховування до сукупного доходу домогосподарств доходи членів сімей, які перебувають за кордоном понад 60 днів.
Також для українців, житло яких знаходиться в зоні активних бойових дій чи під окупацією, механізм централізованих виплат субсидій й пільг на оплату комуналки подовжено на рік.

Законом передбачені випадки, коли людина позбавляється права на отримання субсидії.

Відбувається це в тому разі, якщо людина не повідомила про виникнення обставин, які впливають на перегляд розміру субсидії або права її отримувати. Повідомити про це потрібно протягом 30 днів, в іншому доведеться повернути субсидію державі.
Також виплати потрібно буде повернути в тому випадку, якщо людина вказала неправдиві дані при поданні заяви про отримання субсидії.
15.08.2023