Брифінг міського голови про "червону" карантинну зону

Сьогодні, 12 вересня, міський голова Анатолій Лінник провів брифінг для місцевих засобів масової інформації у зв’язку з введенням на території Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади «червоної» зони епідемічної небезпеки. 

Рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.09.2020 року встановлено  «червоний» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території міста Ніжина. (Рішення прийнято відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 року № 641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, (із змінами внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 12.08.2020 №712, від 26.08.2020 №760, та від 27.08.2020 №757)).

А це означає, що з 00 годин 00 хвилин 14 вересня ЗАБОРОНЯЮТЬСЯ:

1) регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним, залізничним транспортом,

 крім перевезення:

- легковими автомобілями, кількість пасажирів, включаючи водія, в яких не більше п’яти осіб без урахування осіб віком до 14 років;

- службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, про які поінформовано органи Національної поліції не менше ніж за два дні;                                

1.1) посадка пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення;

Керівникам життєзабезпечуючих підприємств міста рекомендовано організувати підвіз до місця роботи своїх працівників відомчим транспортом, або спецрейсами.

У Ніжині на залізничний транспорт не буде продажу квитків і посадок пасажирів. Це стосується приміського та міжрегіонального  залізничного транспорту. 

2) відвідування закладів освіти здобувачами освіти;

3) приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах культури, кінотеатрів, закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, спортивних залів, фітнес-центрів, торговельного і побутового обслуговування населення,

крім:

- торгівлі продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом;

- провадження банківської та страхової діяльності, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів, діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, технічного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій, діяльності з ремонту  комп’ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об’єктів поштового зв’язку; 

- торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень;           

Дозволу на торгівлю промисловою групою товарів немає. Проте, міська влада готує чергове звернення до центральних органів влади, щодо надання можливості здійснювати таку діяльність під час суворих карантинних обмежень.

4) відвідування отримувачами соціальних або реабілітаційних послуг установ і закладів, що надають соціальні або реабілітаційні послуги сім’ям, особам, що перебувають у складних життєвих обставинах (тимчасове, денне перебування), крім установ і закладів, які надають соціальні послуги екстрено (кризово), центрів обліку бездомних осіб, мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, соціального патрулювання.

Управління охорони здоров’я Чернігівської обласної державної адміністрації надіслало лист, де враховуючи ситуацію із заповненням ліжко-місць у базових лікарнях, наполягає на тому, щоб госпіталізація пацієнтів з COVID-19  проводилися лише для тяжко хворих, які потребують кисневої підтримки. Всі інші хворі мають лікуватись на амбулаторно під наглядом сімейного лікаря.

Зараз у центральній міській лікарні для пацієнтів з COVID-19 та пневмонією обладнано 110 ліжок в інфекційному та двох провізорних відділеннях. Сьогодні на стаціонарному лікуванні з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває: 23 пацієнта в інфекційному відділенні; у провізорному №1 (лор-очне від.) із 34 пацієнтів -  10; у провізорному №2 (дитяче від.) із 42 пацієнтів - 20 хворих на COVID-19. 

Пацієнтів, які пройшли інтенсивний курс лікування і стан яких поліпшився й вони можуть доліковуватися в амбулаторних умовах – виписують з лікарні. Та навіть попри те, що ліжко-місця таким чином і звільняються, їх все одно обмаль. І це враховуючи, що починаючи з 17 серпня, до лікарні на стаціонарне лікування привозять виключно жителів нашої громади (іногородніх немає).

Тож прийнято рішення розширити лікувальні площі під  COVID-19 і пневмонію: будуть ще три приміщення (кабінети фізпроцедур) у інфекційному, лор-очному та дитячому відділеннях лікарні. Загалом вдасться додати 12 ліжок. 

Нещодавно за кошти місцевого бюджету було придбано нові ліжка. Їх встановлять у додаткових палатах. Окрім того, ще планується закупити 30 нових ліжок для оновлення та поповнення ліжко-фонду закладу.

Засобів індивідуального захисту медичного персоналу та деззасобів у лікарні достатньо. 

Також заплановано за кошти міського бюджету придбати ще 10 одиниць кисневих концентраторів.  

Міський голова Анатолій Лінник наголосив, що всі потреби медзакладів забезпечуються, браку їхнього фінансування на сьогодні немає.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікації з громадськістю,

Лілія Ломакіна


12.09.2020