Децентралізація влади триває: в області вже функціонує 19 ОТГ

В Українітриваєпроцессдецентралізації. На сьогоднівжеутворено 413 об’єднанихтериторіальних громад (ОТГ). В ОТГ організовано роботу 39 центрівнаданняадмінпослуг. Зміцнюєтьсяфінансованезалежністьмісцевих громад: за 6 місяцівцього року надходженнямісцевихбюджетівзросли на 33,8% (або на 22 мільярдагривень). На реалізаціюпроектів за рахунокФондурегіональногорозвитку в 2017 році буде спрямованомайже 3,4 мільярдагривень. За рахунокцихкоштівврегіонахреалізовуватиметься 767 проектів. Зокрема, в Чернігівськійобласті буде придбаномедичнийлінійнийприскорювач (40 мільйонівгривень).

На сьогодніЧернігівщинатретяв рейтингу областей за формуваннямоб’єднанихтериторіальних громад — вжефункціонує 19 ОТГ. Процесоб’єднаннявжепройшло 248 місцевих рад з 569, щобулидопочаткувпровадженняреформи, та на територіїякихпроживає 309 тисячосіб.

У поточному роцівжеприйнялирішення про об’єднання та чекаютьпризначення перших виборів 102 місцеві ради, щоутворятьще 12 ОТГ (Холминськаселищна, Любецькаселищна, Куликівськаселищна, Плисківськасільська, Новобасанськасільська, Ічнянськаміська, Олишівськаселищна, Варвинськаселищна, Срібнянськаселищна, Бобровицькаміська, Талалаївськаселищна, Малодівицькаселищна).

Громадиотрималиповноваження та можливістьпланувати та реалізовуватирізноманітніпроекти та програми, щобудуть перш за все задовольняти потреби сааменаселенняцієїтериторії за рахунокрізноманітнихджерел, в тому числі і окремоїсубвенції на розвитокінфраструктури ОТГ.

У минуломуроці 5 ОТГ області, які першими пройшлипроцессстворенняще у 2015 році, вжевикористали 31 мільйонгривеньсубвенції з держбюджету на формуванняінфраструктури. Реалізовано 43 проекти на покращення стану об’єктівсоціальноїінфраструктури.

Цьогорічтакуможливістьмаютьще 16 ОТГ (84,8 мільйонагривень).

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістюЧернігівської облдержадміністрації за матеріалами Інформаційного вісника Уряду

25.07.2017