День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя

26 лютого – День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Він був запроваджений Указом Президента України №58/2020 від 26 лютого 2020 року.

Цього дня у 2014 році у Сімферополі під будинком Верховної Ради АР Крим відбувся організований Меджлісом кримськотатарського народу масовий мітинг кримських татар та проукраїнських активістів на підтримку територіальної цілісності України. 

На заклик Меджлісу кримськотатарського народу до заходу долучилися тисячі активістів і небайдужих громадян. Того дня у мирний спосіб українцям вдалося не допустити позачергового засідання парламенту та перегляду статусу Автономної Республіки Крим у складі України. 

Відтоді для України 26 лютого стало символом опору окупації, що триває вже дев’ять років.

Загарбники переслідують корінний народ півострова. Кримські татари не визнали окупації та інші порушення прав людини й норм демократії, за якими живе весь цивілізований світ.

Хвиля за хвилею проходять репресії, обшуки і незаконні затримання. Країна-агресор цинічно нехтує основоположними правами і свободами людини та міжнародним правом. Саме Крим став базою для окупантів під час вторгнення на материкому частину України.
Пліч-о-пліч з українцями кримські татари в складі ЗСУ боронять незалежність нашої держави та звільняють українську територію.

Крим – частина України і вона буде звільнена від окупанта.

У питанні приналежності Криму весь цивілізований світ на боці України. Наша країна має абсолютну міжнародну підтримку. Повернення Криму до України неодмінно відбудеться.

26.02.2023