День вишиванки у ДНЗ №13 «Берізка»

Вишиванка – символ Батьківщини,

Дзеркало народної душі.

В колисанці купані хвилини,

Світло і тривоги у вірші.

Вся Україна сьогодні, вся наша рідна земля святкує відносно нове свято, що покликане об’єднати всіх, нас українців, в єдину непоборну родину, бо заквітчані ми ясним цвітом рідної вишиванки, що з прадавніх часів дійшла до нас. Ось вони: вишиті, вигаптувані чудові вишиваночки на дітях і дорослих дошкільного навчального закладу №13 «Берізка», що святкують всією родиною День вишиванки. Тут і шовкові маки, і ніжні волошки, і золоті колоски, і кетяги червоної калини, і листя та плоди винограду, дуба… Краса безмежна! Здається сама веселка спустилася з небес і святкує разом з дітьми День вишиванки.

Вишиванка – писанка чудова,

Зірка ясна, співи та вертеп.

Вишита сльозою рідна мова,

Думами дорога через степ…

Лунали пісні про рідний Ніжин, золоті руки майстринь вишивальниць, про мир над Україною. Неповторною окрасою були поезії улюбленого Кобзаря, які діти і дорослі читали з особливим натхненням і любов’ю. З подарованих матусями рушників, малята разом з вихователями старанно викладали сокровенне для всіх українців слово - «МИР», вирівнюючи кожну квіточку на рушничках, кожне мережево, а бабусі, дивлячись на це дійство, мимоволі витирали непрохані сльози… Між мережаних рушничків малята вигаптували і свої нехитрі паперові сорочечки маками та колосками, завитками та орнаментами. І родинна світлиця враз наповнилася особливим сонячним, святковим світлом, як і мало бути. Тож хай започатковане свято розквітне калиною у оселях наших діток і дорослих.

Хай вічною і всепереможною буде любов дітей і батьків в нашій державі, а маленькі ніжинці вже сьогодні пишатимуться барвистою вишиванкою і високим іменем – українці.

Н. Примушко ,

завідувач ДНЗ №13 «Берізка», заслужений працівник освіти України

20.05.2016