Депутати міської ради звернулися до Прем’єр-міністра України щодо дозволу роботи непродовольчих ринків

Згідно протоколу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій №15 від 27 березня 2021 року на території Чернігівської області з 00 год. 00 хв. 29 березня 2021 року встановлено «червоний рівень» епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Такий рівень передбачає заборону  діяльності ринків, крім продовольчих.

Ніжинська міська рада підтримує кроки Уряду щодо протидії поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). Згідно показників захворюваності, коли місто було в "жорсткому карантині," заходи по ізоляції громадян дають результат. Міська влада виконує всі вимоги з цього питання і контролює дотримання їх всіма суб’єктами господарювання та громадянами міста.

Але всі регіони мають свої особливості. В місті Ніжині значна частина громади купує промислові товари, особливо продукцію городництва та садівництва, на місцевих відкритих ринках.

Наші центральні ринки протягом останніх років побудували сучасні нові торгові ряди з нержавіючої сталі і з покриттям для торгівлі продукцією рослинництва та павільйони для підприємців. Все це, разом з організаційними заходами адміністрацій ринків, дає змогу виконувати всі вимоги по убезпеченню покупців і продавців від поширення COVID-19. Це і скринінг температури відвідувачів, дезінфекція торгових місць, наявність достатньої відстані між окремими відвідувачами, контроль за кількістю відвідувачів на території ринку. Окрім того, торгівля на торгових рядах на відкритій території є значно безпечнішою від торгівлі в закритих приміщеннях.

Депутати міської ради переконані - закриття ринків, що працюють на відкритому повітрі, не досягає наміченого результату: не знижено небезпеку інфікування відвідувачів, а навпаки, створено проблеми для громадян міста.

До Ніжинської міської ради звернулися більше трьохсот підприємців з проханням дозволити працювати непродовольчим ринкам, що здійснюють діяльність на відкритому повітрі.

Сьогодні, 30 березня, на VIII сесії Ніжинської міської ради депутати звернулися до Прем’єр-міністра України Шмигаля Д.А. на захист підприємців щодо дозволу роботи непродовольчих ринків при умові дотримання адміністрацією ринку, підприємцями і покупцями встановлених норм, аналогічно як в магазинах і торгових центрах.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Катерина Симоненко

30.03.2021