Дитячі садки не розпочнуть свою роботу без дозволу Уряду

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко дав роз’яснення мешканцям Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади про те, чому карантинні послаблення не стосуються закладів дошкільної освіти.

«Багато мешканців міста звертаються до нас із питанням, чи запрацюють дошкільні навчальні заклади міста в зв’язку з послабленням карантинних вимог. Ми спираємось на Постанову Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211, в якій передбачено з 12 березня 2020 року встановити на всій території України карантин у зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Даною Постановою заборонено відвідування закладів освіти її здобувачами. На виконання цієї Постанови карантин у закладах дошкільної освіти, як і в інших освітянських закладах, триває до 22 травня. Ні управління освіти, ні місцева влада не має достатніх повноважень приймати рішення щодо поновлення роботи цих закладів освіти. Це пов’язано з тим, що дуже великий ризик масових захворювань і, в першу чергу, в дітей.

Тільки після відповідного рішення Кабінету Міністрів України і наказу управління освіти, на підставі урядового рішення, ми зможемо поновити роботу дитячих садочків. Тобто, до 22 травня садочки, однозначно, не запрацюють. Які будуть подальші кроки Кабінету Міністрів і органів місцевого самоврядування зараз передбачити важко. Поки що не прописаний і не оприлюднений алгоритм роботи дитячих навчальних закладів у рамках карантинних послаблень: яка повинна бути наповнюваність груп, чи буде передбачений масковий режим, чи будуть різні вікові групи дітей контактувати між собою. Дуже багато питань і ми не маємо права брати на себе таку відповідальність без відповідних рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, головного санітарного лікаря. А також має бути прописаний протокол і алгоритм, яким же чином стане можливим поновлення роботи садочків. Органи місцевого самоврядування не мають повноважень дозволяти роботу садочків, а також самостійно встановлювати карантинні вимоги до їхньої роботи.

На мою думку, відновлювати роботу садочків, як і пасажирського транспорту, необхідно в останню чергу», - поінформував Ігор Володимирович.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Лілія Ломакіна

14.05.2020