Для покращення якості життя людей з особливими потребами

24 лютого у великому залі виконкому відбувся організований Ніжинським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді «круглий стіл» з питань соціального захисту сімей, в яких є проблеми інвалідності.

Із батьками, які доглядають дітей та молодь з особливими потребами, спілкувались заступник міського голови Ігор Алєксєєнко, заступник начальника Ніжинського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Тетяна Ярмоленко, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Антоніна Ліннік, голова міської громадської організації батьків та дітей з особливими потребами «Соломія» Сергій Лиман та заступник голови Чернігівського об’єднання Спілки самаритян України Вікторія Гунько.

Заступник міського голови І. Алєксєєнко дав роз’яснення щодо стану реалізації гарантованих державою пільг громадянам з інвалідністю і членам їхніх сімей у нашому місті та запевнив, що міська влада робить і надалі робитиме все можливе в межах своїх повноважень для підтримки членів нашої громади найбільше уразливих категорій. Він також запропонував усім небайдужим ніжинцям активніше звертатись із конструктивними пропозиціями щодо покращення якості життя людей з особливими потребами.

Представники закладів соціальної сфери ознайомили присутніх із порядком нарахування таким категоріям громадян соціальних виплат – державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів, у т. ч. підгрупи А, та інвалідам з дитинства, надбавки на догляд за дитиною-інвалідом та дитиною-інвалідом підгрупи А, пільгової пенсії особі, яка здійснювала догляд за дитиною-інвалідом. Розповіли і про зміни в законодавстві щодо соціального забезпечення окремих категорій осіб, які здійснюють догляд за інвалідами, зокрема щодо надбавок на догляд працюючим матерям дітей із підгрупою А. Йшлося також про безоплатне забезпечення осіб із функціональними обмеженнями засобами реабілітації й путівками на оздоровлення та про інші суттєві для них питання.

Голова ГО «Соломія» С. Лиман запросив батьків більше долучатись до практичної діяльності організації, окреслюючи першочергові потреби осіб із певними функціональними обмеженнями та поетапно виконуючи намічені щодо їх підтримки завдання на місцевому й інших рівнях. А також повідомив про плани організації на найближче майбутнє. Зокрема, багатьом ніжинцям з вадами зору потрібні звукові сигнали регулювання руху пішоходів на пішохідних переходах, супроводження при виборі та купівлі товарів у супермаркетах, при відвідуванні міської поліклініки тощо. Особам, які супроводжують інвалідів І групи, треба допомогти реалізувати своє право на безоплатний проїзд міським пасажирським транспортом під час такого супроводження. Людям, життя яких неможливе без постійного гемодіалізу, конче необхідно, щоби в Ніжині відкрився ще один відповідно обладнаний кабінет.

Заступник голови ЧО Спілки самаритян України В. Гунько ознайомила присутніх із досвідом створення центру денного перебування молоді з інвалідністю в Чернігові, розповіла про результативну співпрацю своєї організації з Ніжинським міським центром соціальних служб та запросила сім'ї із числа клієнтів центру, в яких є проблеми інвалідності, отримати від їх організації гуманітарну допомогу одягом.

Підсумовуючи роботу «круглого столу», директор НМЦСССДМ Н. Кучеровська запропонувала всім зацікавленим визначитись із конкретними пропозиціями щодо покращення якості життя наших співгромадян з проблемами інвалідності та невдовзі знову зустрітися для вирішення їхніх нагальних питань.

Фото відділу інформаційно-аналітичної

роботи та зв'язків з громадськістю

стаття О. Гребеннікової,

фахівця із соціальної роботи НМЦСССДМ

28.02.2017