Еко-десант до Ніжин-озера учнів Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. №15, вихованців ЗХК «Фітодизайн» НБДЮ

Учитель-методист, відмінник освіти Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 15 Петренко Лариса Борисівна продовжує займатися з дітьми науково-дослідницькою роботою з екологічного виховання учнів, навчає любити своє місто та піклуватися про нього.

Аби не втрачати дорогоцінного часу й допомогти ніжинським водоймам самоочиститися, почали діяти учні й батьки учнів 2-Б класу школи № 15, вихованці ЗХК «Фітодизайн» НБДЮ на чолі з учителем початкових класів Петренко Ларисою Борисівною, які запропонували випустити в Ніжин-озеро кілька сотень рослиноїдних рибок – біологічних меліораторів. Адже середина жовтня – один з найкращих періодів для зарибнення водойм в Україні.

Відтепер у нашому Ніжин-озері будуть мешкати білий амур і товстолобик, які з місячного віку здатні за добу з’їдати рослинної їжі більше власної маси, тим самим проводячи біологічне очищення водойми від зайвої рослинності (синє-зелених водоростей, ряски…). З’їдена цими рибами зелена маса, пройшовши через кишківник, потрапляє в водойму, покращуючи її біологічну продуктивність і умови проживання інших видів риб.

Перш, ніж провести зарибнення водойми, учні та їхні батьки провели санітарне прибирання території. Потім зарибнили озеро рибою, привезеною зі спеціального Чернігівського рибного господарства. Випустили досить велику рибу – віком 3-4 роки, масою 250-300 г, аби особини не загинули.

Учасники еко-десанту мають надію, що років через три-чотири наше Ніжин-озеро перетвориться на справжню перлинку Ніжина: зникнуть застійні зони, гнилісні процеси, зайві комиші. Все це буде поїдатися рибами… І оживе Ніжин-озеро.

А діти, вчитель Петренко Л.Б. не зупиняються на досягнутому. Вони вирішили продовжити роботу із зарибнення рослиноїдними особинами інших ніжинських водоймищ. Адже екологія – це основа життя і збереження природи.

Директор

Ніжинської ЗОШ І-ІІІ ст. № 15

Т.М. Павлюченко

20.10.2016