Інформація керівників медичних закладів міста

27 квітня відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Анатолія Лінника.

У нараді взяли участь, перший заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Григорій Олійник, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, радник міського голови Сергій Осадчий, начальник відділу з питань діловодства та роботи зі зверненнями громадян Світлана Остапенко, генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко, генеральний директор КНП "Ніжинський міський пологовий будинок" Валерій Якуба, директор КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко, начальник Ніжинського міськрайонного управління Головного управління Держпродслужби в Чернігівській області Віктор Рафальський, завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень Ніжинського МРВ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василь Степаненко, керівники управлінь та ЗМІ.

Генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко надав статистичні дані про підтверджені випадки захворювання на Covid-19 по Чернігівській області та в місті, а також щодо захворюваності на ГРВІ та грип за минулий тиждень.

Олександр Михайлович повідомив, що в Чернігівській області офіційно зареєстровано 32 випадка Covid-19. У Ніжині, в інфекційному відділенні перебуває на лікуванні 3 пацієнти. Двоє пацієнтів з м.Носівка та один - з Ніжинського району. Стана хворих задовільний, відмічається позитивна динаміка, всі знаходяться без кисневої підтримки.

У міській лікарні створено обсерваційне відділення, де перебувають на лікуванні пацієнти із пневмоніями. У відділенні знаходиться 3 пацієнти, всім їм проведені швидкі тести на Covid-19, результат негативний.

Адміністрації міської лікарні щонеділі поповнює запаси предметів індивідуального захисту. В достатній кількості є захисні костюми, захисні маски, рукавички, деззасоби . Вцілому запас по міській лікарні на один місяць роботи при навантаженні яке є зараз. Закуплені медикаменти для хворих з Covid-19 за кошти, які були виділені з міського бюджету на 71 сесії Ніжинської міської ради. Отримали від Держави антибактеріальні та інтоксикаційні препарати для лікування важких хворих на Covid-19.

Олександр Костирко зазначив, що медичні працівники, які працюють в інфекційному відділенні планово проходять тестування на Covid-19.

Директор КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко повідомила, що підприємство продовжує працювати в режимі карантину. У всіх сімейних амбулаторіях здійснюється дезінфекція приміщень з застосуванням спиртовмісних дезінфекційних засобів та бактерицидних ламп пересувних і стаціонарних (бактосфер). На всіх інформаційних ресурсах було розміщено дорожні карти пацієнта при наявності симптомів захворювання вірусного характеру.

Оксана Калініченко повідомила, що станом 27.04.2020 року в режимі самоізоляції у місті перебуває 19 осіб, які прибули із-за кордону. Особи, що прибули і мають укладену декларацію, перебувають на контролі у свого сімейного лікаря, а ті, що не мають укладеної декларації – на контролі у чергового лікаря Ніжинського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

На минулому тижні КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» було придбано 8000 захисних масок та 400 стерильних пробірок з аплікаторами для оснащення мобільної бригади, яка здійснює забір біологічних зразків для проведення ПЛР-аналізів з послідуючою доставкою до обласного лабораторно-діагностичного медичного закладу. На разі для здійснення контролю функціонування органів дихання та своєчасного виявлення легеневої недостатності закуплено пікфлуометри і спірометри на загальну суму 159,1 тис. грн. Оксана Андріївна повідомила, що збільшилась кількість проведених планових щеплень.

Директори медичних закладів проінформували, що за минулий тиждень на грип не захворіло жодної людини. Збільшилася кількість хворих на ГРВІ. Найбільше захвворіло серед дорослого населення, люди віком від 30-64 років, і серед дітей – віком від 0-14 років.

Міський голова Анатолій Лінник наголосив, що від злагоджених дій всіх керівників медичних установ та дотримання алгоритму дій їх медичними працівниками, починаючи від правил користування захисними засобами захисту залежить недопущення поширення інфекції.

Збільшується кількість інфікованих медичних працівників на території держави. Анатолій Валерійович зауважив на необхідності тестування медичних працівників, які працюють із хворими на Covid-19. Повинна бути безкомпромісна позиція керівників медичних установ стосовно використання засобів індивідуального захисту медпрацівниками. Всі лікарі, які приймають хворих повинні бути вдягнуті в рукавички, маски, захисні окуляри чи щітки. Потрібно проводити тести на Covid-19 лікарям первинної та вторинної ланки, пологовому будинку з метою виявлення інфекції на ранній стадії. Лікар, який є носієм даної хвороби може інфікувати велику кількість пацієнтів та медичних працівників, з якими працює.

Генеральний директор КНП "Ніжинський міський пологовий будинок" Валерій Якуба проінформував, що за минулий тиждень жінок з підозрою на Covid-19 не поступало. Валерій Михайлович, проінформував, що медичні працівники закладу відпрацьовують алгоритми дій у разі поступлення хворої жінки. Адже від злагоджених дій залежить життя та здоров’я медичних працівників.

Міський голова Анатолій Лінник не залишив без уваги закупівлю обладнання та медикаментів для боротьби з Covid-19 та організації роботи в медичних закладах щодо протидії поширенню Covid-19 серед медичних працівників.

Начальник Ніжинського міськрайонного управління Головного управління Держпродслужби в Чернігівській області Віктор Рафальський доповів, що в місті проводяться профілактичні та протиепідемічні заходи. Працівниками управління перевірено 36 підприємств, які здійснюють торгівлю харчовими продуктами, на предмет дотриманні фасування, пакування харчових продуктів, в тому числі хлібобулочних виробів. Зазначив, що обмежень щодо вигулу тварин пасовища не має.

Завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень Ніжинського МРВ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василь Степаненко зазначив, що за минулий тиждень зафіксовано збільшення на 20 % випадків ГРВІ як у дорослих та і в дітей. Це свідчить про недотримання повною мірою карантинних обмежень у святкові дні. Позитивно відмітив роботу медичних установ міста, в частині відпрацьованих алгоритмів дій у разі виявлення хворого на коронавірус.

Міський голова Анатолій Лінник зауважив, що на вулицях міста збільшилася кількість людей, які недотримуються масочного режиму. Люди вже втомилися від карантину, але динаміка йде до збільшення. Недбалість в одному випадку призводить до неймовірного поширення та важких наслідків.

Анатолій Валерійович закликав ніжинську громаду дотримуватися соціальної дистанції, бути відповідальними і не наражати себе і оточуючих на ризик. «Від того на скільки швидко мине карантин залежить виключно від нас, від нашої з вами відповідальності. Потрібно щодня пам’ятати і дотримуватися всіх карантинних рекомендацій» - наголосив міський голова.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю, Ольга Гук

27.04.2020