Керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації в місті

Сьогодні, 31 серпня, на щотижневій оперативній нараді керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації в місті.

Завідувач Ніжинського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Юрій Наріжний доповів, що з метою оперативного реагування та організації необхідних протиепідемічних заходів фахівцями лабораторного центру проводиться щоденний епідеміологічний моніторинг кількості осіб, що захворіли на COVID-19 по м. Ніжин. В період з 21.08 по 31.08.2020 р. на COVID-19 захворіло 86 осіб. В тому числі в п’ятницю 22 особи отримали позитивний результат тесту на коронавірус, в суботу – 10 осіб, неділю – 5 осіб. З початку року по місту зареєстровано 200 випадків захворювання на COVID-19 (з них 30 осіб або 18,4% медичні працівники, з них 18 чоловік працюють в лікувально-профілактичних закладах міста). Рівень захворюваності в 1,2 рази вищий, ніж за минулий тиждень. З метою активного виявлення хворих на коронавірус серед містян, вірусологічною лабораторією ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України» за звітний тиждень виконано 286 досліджень біологічного матеріалу методом ПЛР на РНК вірусу SARS-CoV-2. Працівниками Ніжинського міськрайонного відділу ДУ «Чернігівський ОЛЦ МОЗ України», з метою недопущення розповсюдження серед населення міста захворювання на COVID-19, проводиться комплекс необхідних протиепідеміологічних та дезінфекційних заходів у кожному вогнищі особливо небезпечної зони.

Генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко надав інформацію по хворим, які перебувають в міськлікарні. Станом на 31.08.2020 р. в інфекційному відділенні перебуває на лікуванні 26 пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19. За добу в інфекційне відділення переведено з провізорного відділення 2 пацієнта. Пацієнтів з важким перебігом захворювання в інфекційному відділенні - 4 особи. Вони отримують кисневу терапію, а також специфічне лікування згідно протоколів МОЗ.

В провізорному відділенні міської лікарні на лікуванні перебувають 52 особи. З діагнозом COVID-19 – 6 пацієнтів. Всі інші мають діагноз пневмонія середнього та важкого ступенів. У всіх пацієнтів відібраний матеріал для ПЛР-діагностування на COVID-19.

Олександр Костирко зазначив, що за останні дні в центральну міську лікарню значно збільшилася кількість поступлень хворих на пневмонію (в п’ятницю – 11 хворих, суботу – 8, неділю –  5). Олександр Михайлович звернувся до жителів Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади щодо дотримання правил карантину – це єдиний спосіб і засіб щодо попередження і зменшення кількості хворих пацієнтів. Звернув увагу на носінні засобів індивідуального захисту (маски, окуляри, рукавички), дотриманні правил самоізоляції, а також на дотриманні соціальної дистанції. Нагадав, що специфічного противірусного лікування щодо COVID-19 та дієвої вакцини на даний час не розроблено, проводяться різні медикаментозні випробування, постійно змінюються протоколи. Основним засобом щодо укріплення в цілому і попередження захворюваності на коронавірус являються заходи, які укріплюють імунну систему: достатній відпочинок та сон, якісне харчування, заняття спортом, а також уникнення стресу та різних нервових перенавантажень. Особлива увага повинна приділятися елементарним санітарним прибиранням кімнат, будинків, робочих місць.

Генеральний директор міської лікарні поінформував, що порівняно з попереднім тижнем кількість захворювань на ГРВІ збільшилася на 33 випадки (минулий тиждень – 97 пацієнтів, на поточному тижні – 130). З них 58 пацієнтів – діти, 72 пацієнти – дорослі. Наголосив, що при появі симптомів ГРВІ люди повинні самоізольовуватися та вчасно звертатися до сімейного лікаря. Неконтрольоване відвідування медичних закладів може призвести до закриття окремих відділень та захворюваності серед медичних працівників. За вимогою головного санітарного лікаря України в Ніжинську центральну міську лікарню пацієнти можуть потрапити двома шляхами. Перший шлях – швидка медична допомога (виклик на 103); другий – звернення до сімейного лікаря.

Директор КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко повідомила, що в режимі самоізоляції у місті перебуває 275 осіб, з них 232 - контактні. 43 особи з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебувають на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейних лікарів та на контролі у чергового лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги. На минулому тижні мобільна бригада по забору ПЛР здійснила 290 виїздів для забору біологічних зразків.

Генеральний директор комунального некомерційного підприємства «Ніжинський міський пологовий будинок» Валерій Якуба повідомив, що на минулому тижні жінки з діагнозом COVID-19 не народжували. За період 3 24 по 30 серпня 2020 року в ніжинському пологовому будинку народилося 11 дівчаток та 9 хлопчиків.


  Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Катерина Симоненко  

31.08.2020