Керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації в місті

28 грудня відбулась щотижнева оперативна нарада під головуванням міського голови Олександра Кодоли.

Керівники медичних закладів поінформували про стан загальної епідеміологічної ситуації, що склалася впродовж минулого тижня та вжиті заходи щодо профілактики інфекційних захворювань.

Заступник генерального директора КНП «Ніжинська центральна міська лікарня імені Миколи Галицького» Олена Шейко зазначила, що за попередній тиждень в місті зареєстровано 159 випадків з захворюванням на корнвірусну хворобу – рівень захворюваності на 1,6 разів нижчий, ніж за минулий тиждень (складав 262 випадки). З початку року по місту зареєстровано 3552 випадки COVID-19. На минулому тижні до міськлікарні госпіталізовано 37 пацієнтів, з діагнозом коронавірусної хвороби. Стосовно ситуації з захворюванням на пневмонію – за тиждень госпіталізовано 63 хворих з даним діагнозом.

В цілому за тиждень відмічається зменшення кількості захворівших на респіраторні вірусні інфекції – 232 випадки, з яких 87 - діти. Рівень захворюваності на ГРВІ на 30% нижчий, ніж за попередній тиждень.

Станом на 28 грудня загалом по COVIDному напрямку в лікарні перебуває 103 пацієнти, з них: 75 осіб – хворих на коронавірус, 28 осіб – з діагнозом пневмонія. На кисневій підтримці на даний час перебуває 16 осіб. Олена Шейко поінформувала щодо забезпеченості ліжок кисневою підтримкою: для лікування коронавірусної хвороби в лікарні виділено 100 ліжок, які всі забезпечені кисневою підтримкою - кисневими концентраторами та балонами (в залежності від ступеня тяжкості хвороби використовується та чи інша киснева підтримка).

Заступник директора КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Козинець доповіла, що станом на 24.12.2020 року на амбулаторному лікуванні з діагнозом COVID-19 перебувало 261 хворих. В режимі самоізоляції перебувають 329 контактних осіб. Минулого тижня мобільною бригадою підприємства проведено забір біологічних зразків для проведення аналізів на ПЛР у 206 осіб. Відбір зразків для лікування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, або з підозрою на неї, під час самостійного звернення пацієнта здійснюється в незалежності від наявності у пацієнта поданої декларації про вибір лікаря. Також, незалежно від пандемії, продовжується планова вакцинація дитячого та дорослого населення міста.

Завідувач відділенням організації епідеміологічних досліджень Ніжинського МРВ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Василь Степаненко поінформував, що третій тиждень поспіль в Ніжині реєструється зниження інтенсивності епідемічного процесу (майже в 2 рази зменшилась кількість хворих на коронавірус). Але показники захворювання на пневмонію не зменшуються. На минулому тижні на пневмонію захворіло 103 особи. Що стосується обстеження методом ПЛР: на минулому тижні серед населення міста проведено 332 дослідження.

Також минулого тижня збільшилася кількість школярів і вчителів, хворих на коронавірус. Начальник управління освіти Станвслав Крапив'янський зазначив, що у п'ятницю, 25 грудня, мали відомості про 11 дітей, хворих на COVID-19.

Керівники медичних установ зазначили, що робота в умовах пандемії, в тісному контакті з хворими, обумовлює високий рівень захворюваності на COVID-19 серед медичних працівників. Проте у порівнянні з попереднім тижнем відсоток захворюваності серед медичних працівників знизився.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськості, Катерина Симоненко        

 

28.12.2020