Керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації в місті. Ситуація з COVID-19 залишається складною.

Сьогодні, 07 вересня, на розширеній оперативній нараді керівники медичних закладів поінформували про стан епідеміологічної ситуації в місті.

Генеральний директор КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» Олександр Костирко надав інформацію про хворих, які перебувають в міськлікарні. За серпень 2020 року в відділеннях стаціонару медичного закладу проліковано 114 пацієнтів із діагнозом COVID-19. З них: 56 пацієнтів одужало, і, на жаль, 3 пацієнта померло. За минулий тиждень з діагнозом COVID-19 померла одна жінка, віком 52 роки (важкий перебіг двобічної полісегментарної пневмонії, була присутня важка супутня патологія). Найчастіше у важкому стані перебувають пацієнти із супутніми патологіями: цукровий діабет та патологія серця.

В цілому за місяць з негоспітальною пневмонією до лікарні було госпіталізовано 55 пацієнтів, з них: 32 пацієнти було виписано, 1 випадок, на жаль, летальний.

Станом на ранок 07 вересня 2020 року у провізорному відділенні № 1 (в минулому офтальмологічне відділення з лор-ліжками) перебуває 46 пацієнтів (з пневмоніями – 28 пацієнтів, хворі на COVID-19 - 18 пацієнтів). У провізорному відділенні № 2 (дитяче відділення) на лікуваннні перебуває 36 пацієнтів (з пневмоніями – 21, COVID-19 – 15). В інфекційному відділенні перебуває 28 пацієнтів, з важким перебігом захворювання - 4 особи. Практично всі пацієнти інфекційного відділення отримують підтримуючу кисневу терапію.

Всього на даний час в лікарні перебуває 61 пацієнт з діагнозом COVID-19, з пневмоніями перебуває 49 пацієнтів. За минулу добу госпіталізовано 2 пацієнти з пневмоніями.

На боротьбу з COVID-19 в центральній міській лікарні задіяні: інфекційне відділення, працівники офтальмологічного відділення з лор-ліжками та дитячого відділення. Для підсилення додатково задіяні медичні сили – терапевтичного, поліклінічного, частково фізіотерапевтичного та окремі працівники з інших відділень. На даний час з COVID-19 бореться більше ніж половина медичного персоналу.

Погіршилася ситуація із захворюваністю на ГРВІ. Всього за тиждень на ГРВІ захворіло 154 особи – на 24 випадки більше, ніж за минулий тиждень. З них захворіло: 72 дитини та 82 дорослих.

Для більш комфортного розташування пацієнтів міськлікарні розглядаються питання щодо збільшення приміщень та кількості палат, які мають кисень. Окрім того, в медичному закладі планують покращити харчування та питний режим для пацієнтів з COVID-19.

Стосовно роботи ІФА лабораторії. На минулому тижні лікарня отримала дозвіл з лабораторного центру щодо діагностування імуноглобулінів класу G – маркери щодо перехворівших випадків (люди, які перенесли COVID-19). Очікується підтвердження від лабораторного центру на виявлення імуноглобулінів класу М. Після отримання всіх дозволів лікарня матиме повний пакет діагностування на COVID-19 відповідно до сучасних стандартів.

На разі весь центральний корпус КНП «Ніжинської центральної міської лікарні ім. М. Галицького» перебуває у стадії будівництва, в зв'язку з даною ситуацією для покращення умов очікування пацієнтів перед приймальним відділенням, а також у випадку негоди, на території міськлікарні встановили тимчасовий намет.

Директор КНП «Ніжинський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Оксана Калініченко повідомила, що аналізуючи статистичні дані по закладу, в порівнянні з минулим місяцем рівень захворюваності в серпні 2020 року значно збільшився. Якщо на позаминулому тижні зареєстровано 43 випадки захворювань на COVID-19 і 8 пневмоній, то на минулому тижні вже 97 випадків з COVID-19 та 25 пневмоній. На позаминулому тижні з контактних виявлених хворих було 9 осіб, на минулому тижні – 17. Всі хворі перебувають на амбулаторному лікуванні під наглядом сімейних лікарів та дотримуються чітких рекомендацій. В штатному режимі працює мобільна бригада по забору біологічного матеріалу для проведення методом ПЛР-діагностування на COVID-19. Порівнюючи 2 останні місяця: на позаминулому тижні мобільною бригадою було проведено 290 виїздів, на минулому – 330. В липні місяці мобільна бригада здійснила 196 виїздів, в серпні – 728.

За інформацією Ніжинського міськрайонного відділу ДУ "Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України" за останній тиждень кількість хворих на COVID-19 збільшилась майже в 2 рази.

Ніжинським міськрайонним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області та робочою групою здійснені комісійні перевірки ринків, автобусів, магазинів, кафе, закладів освіти, салонів краси, гуртожитків, кінотеатру "Космос". В результаті перевірок виявленні деякі недоліки по виконанню постанови головного санітарного лікаря України щодо протидії поширення коронавірусної хвороби.

Ситуація з COVID-19 у місті залишається складною. Григорій Олійник наголосив присутнім керівникам на максимальному вжитті заходів щодо профілактики захворювання серед персоналу, встановити жорсткий режим на установах та підприємствах щодо дотримання карантинних обмежень.

Мешканцям та гостям міста рекомендовано дотримуватися рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України по профілактиці інфікування коронавірусною інфекцією: використання медичних масок, частого миття рук, дотримання соціальної дистанції, використання дезінфікуючих засобів, уникати перебування в місцях масового скупчення людей. Тільки так можна мінімізувати ризик інфікування коронавірусною інфекцією.



 Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Катерина Симоненко   

07.09.2020