Культурна дипломатія Молодіжного хору «Світич»

Під патронатом Олександра Самойленка – ректора Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя здійснено видатний творчий проект – поїздка Молодіжного хору «Світич» НДУ ім. М. Гоголя до Греції.

На запрошення Президента грецької музичної асоціації «Армоніа» Апостолоса Антоніу та оркомітету, хор «Світич» взяв участь у двох хорових заходах: 23-му Міжнародному хоровому конкурсі та 35-му Міжнародному хоровому фестивалі, які проходили на початку липня цього року у грецькому місті Превеза, на узбережжі Іонічного моря.

Авторитетні заходи в Превезі щорічно приймають хори з усіх куточків світу, але цього року, за інформацією оргкомітету, кількість колективів – учасників була найбільшою за усю історію конкурсно-фестивального руху західної Греції. Тридцять європейських хорів прибули до Превези з Греції, Данії, Естонії, Кіпру, Латвії, Молдови, Німеччини, Норвегії, Польщі, Румунії, Сербії, Угорщини, України та Чехії. Змагання проводилося у декількох категоріях, серед яких мішані, однорідні, камерні, молодіжні, дитячі хори, а також категорія з довільною програмою.

У складі журі конкурсу працювали видатні професори-диригенти – уславлені майстри у галузі хорового мистецтва: Урса Лах (Норвегія), Теодора Павловіч (Болгарія), Рагмар Расмуссен (Норвегія), Джустін Сміт (США), Амброж Чопі (Словенія), Перл Шангкуан (США).

Молодіжний хор «Світич» під орудою заслужених діячів мистецтв України, професорів Людмили Шумської і Людмили Костенко, повернувся з Греції з блискучою перемогою. Колектив виступив на 23-му Міжнародному хоровому конкурсі у Превезі у найпотужнішій, за кількістю та якістю хорів-учасників, категорії – «Довільна програма», оскільки саме у такому форматі можна показати полівекторний характер репертуару та представити різнопланові вокально-ансамблеві та сценічно-виражальні можливості молодих хористів. Програма «Світича» була побудована як моноконцерт, за принципом стильового контрасту та концептуальної цілісності і включала твори українських на світових композиторів – класиків та сучасників.

У межах програми 35-го Міжнародного хорового фестивалю у Превезі «Світич» здійснив декілька виступів з програмами української хорової музики, з метою репрезентації традицій національного музичного мистецтва для багатотисячної аудиторії європейських слухачів, що і стало реальним втіленням ідеї міжнародної культурної дипломатії.

Результатом поїздки до Греції стали нагороди, які отримав Молодіжний хор «Світич» на 23-му Міжнародному хоровому конкурсі в Превезі: Золота медаль в категорії «Довільна програма» та спеціальний приз «За краще виконання православної музики», а також – почесний Диплом 35-го Міжнародного хорового фестивалю. У числі декількох хорових колективів, які отримали перші місця, «Світич» був удостоєний честі співати на заключному концерті конкурсу-фестивалю, під час церемонії закриття, яка була проведена в амфітеатрі древньогрецького міста Нікополіс.

Колектив хору «Світич» та його керівники висловлюють щиру вдячність Ніжинській міській раді за виділення фінансування для пошиття комплекту нових ошатних академічних костюмів, що надало можливість «Світичу» достойно представити Україну на міжнародних заходах.

Напередодні свого 25-річного ювілею, Молодіжний хор «Світич» вкотре підтвердив високий професійний рівень – характерну рису свого багаторічного мистецького поступу, стабільність творчих результатів та вірність музично-просвітницьким традиціям Ніжинської вищої школи.

Микола Шумський, професор,

зав. кафедри інструментально-виконавської підготовки

НДУ ім. М. Гоголя

19.07.2017