Міський голова Олександр Кодола зустрівся з колективом Ніжинського водоканалу

Сьогодні, 11 лютого, міський голова Олександр Кодола з робочим візитом відвідав КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства". Разом з робочим колективом на чолі з Олександром Марсовим обговорили впроваджені нововведення, плани на майбутнє та загальний стан справ на підприємстві. Керівник водоканалу.

Олександр Марсов повідомив: «Ми всі бачили в якому стані перебувало підприємство останні роки. Після того як я очолив ніжинський водоканал у жовтні 2021 року ситуація суттєво змінилася. Середньомісячний обсяг реалізованої продукції, основні грошові надходження на підприємство станом на 01.10.2021 були 4 млн 110 тис. грн, на початок січня 2022 стало 5 млн 365 тис. грн. Тобто основні надходження збільшились на 30%. По інших неліцензійних роботах: викачування вигрібних ям, монтаж систем водопостачання і теплопостачання, повірка і встановлення лічильників, послуги спецтехніки: станом на 01.10.2021 були 145 тис. 100 грн; станом на 01.01.2022 стали 268 тис. 800 грн. Надходження по неліцензійних роботах збільшилось на 85%. Середньомісячна зарплата на підприємстві: станом на 01.10.2021 була 8550 грн; станом на 01.01.2022 стала 10 тис. 521 грн. Середня зарплата по підприємству збільшилась на 23%. Заборгованість по електроенергії була понад 1 млн грн, а станом на сьогодні заборгованості по електроенергії на підприємстві немає. Раніше з місцевого бюджету, згідно З програмою розвитку комунальних підприємств, Ніжинський водоканал за 10 місяців 2021 року отримав 6 млн 231 тис. грн. Станом на сьогодні Ніжинський водоканал не потребує дотації з місцевого бюджету. Стосовно перспектив, ми працюємо в напрямку диджиталізації, диспетчеризації – це дозволить нам оптимізувати робочий процес, покращити якість надання послуг клієнтам та збільшити обсяги економії електроенергії до 30%».


Міський голова Олександр Кодола зазначив: «Раніше керівництво КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства" постійно зверталося до Ніжинської міської ради з проханням надати фінансову підтримку на оплату енергоносіїв, а це 400 тис. в місяць. Тільки за минулий рік сума склала 5 млн 800 тис. гривень – це значні кошти. Однією з вимог до нового керівництва була рентабельність підприємства. Наразі важливо, щоб підприємство мало змогу надавати населенню якісні послуги та заробляти на сплату платежів й виплату заробітної плати співробітникам самостійно. По-друге, мене хвилює ситуація з обліком води, скільки ми підіймаємо та продаємо води, скільки втрат? У нас має бути повний облік. Вода – наш природний ресурс. Ми маємо чітко розуміти кількість видобутої води та об’єми продажу. Треба звести до мінімуму зловживання по споживанню води, особливо це стосується підприємств та організацій. Всі мають платити за користування природними ресурсами».

Олександр Марсов відповів, що нині встановлюються прилади обліку, в майбутньому планується залучати інвесторів на облаштування додаткової кількості приладів з контролю підняття води. В планах повністю контролювати втрату води, на жаль зараз вона складає близько 30-35%, та несанкціоновані врізання у водопровідну мережу.

В ході зустрічі з колективом було наголошено на розмірі заробітної плати деяких працівників КП "Ніжинське управління водопровідно-каналізаційного господарства», яка потребує перегляду в бік збільшення.

Міський голова Олександр Кодола нагадав, що оплата праці дійсно повинна бути гідною, але досягти цього треба не підняттям тарифів, а постійним розширенням послуг для населення та вишукуванням нових варіантів діяльності. Також минулого року міська рада виділила кошти на придбання сучасного екскаватора, адже застарілий автопарк конче потребує оновлення, це допоможе підприємству вишукувати нові способи комерційної діяльності та варіантів поповнення бюджету водоканалу.

«Отже, завдання до всього трудового колективу, підприємство має більше заробляти, розширяти перелік послуг. Це дасть можливість оновити техніку, проводити модернізацію та збільшувати зарплату», - додав на завершення міський голова Олександр Михайлович.

  Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю  

11.02.2022