Міський голова Олександр Кодола звертається до Уряду щодо скасування постанови Кабінету Міністрів України № 1147 від 03 листопада 2021 року

25 листопада під час засідання виконавчого комітету міський голова Олександр Кодола запропонував підтримати звернення до Президента  України  Володимира Зеленського,  Прем’єр –Міністра України Дениса Шмигаля  та до Кабінету Міністрів України щодо скасування постанови Кабінету Міністрів України № 1147 від 03 листопада 2021 року «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок», або забезпечити  повну компенсацію  втрат доходів місцевих бюджетів, як це передбачено статтею 142 Конституції України, частиною 1 статті 27 Бюджетного кодексу України, статтею 67 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Міський голова Олександр Кодола зауважив, що в листопаді 2021 року за ініціативи Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Кабміном була затверджена Методика нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

На сьогодні Укрзалізниця сплачує  в місцеві бюджети плату за землю. Для нашого міста це друге за розміром джерело формування бюджету нашої громади. «Якщо вдвічі зменшаться ці надходження, то наш місцевий бюджет у наступному році зменшиться на 35 млн.грн. Це значні втрати для бюджету. До прикладу, за ці кошти ми повністю утримаємо такі бюджетні галузі як охорона здоров’я, культура і мистецтва. Або для порівняння утримання на півріччя сфера освіти. Це значні кошти і ми вважаємо, що є несправедливим дотувати Укрзалізницю за рахунок місцевих бюджетів. Я вважаю, що це ще один крок до згортання децентралізації. До зменшення фінансової бази місцевого самоврядування. Для нашого міста – це неприпустимо. Щобільше, ніхто не запитував думки міських голів, ніхто не проводив консультації з Асоціацією міст України з цього приводу. Це абсолютно не правильно, наряду з тим, що покладено на нас невластиві функції по компенсації різниці в тарифах, хоча соціальна політика це завдання держави, а й ще забирають від нас наші фінансові можливості», - підкреслив Олександр Михайлович.

Текст звернення:

«Виконавчий комітет Ніжинської міської ради звертається до Вас у зв’язку із затвердженням Кабінетом Міністрів України 3 листопада 2021 року  постанови № 1147 «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок».

Нова Методика, зокрема, пропонує зменшити окремі коефіцієнти, які враховують цільове призначення земельної ділянки,  порівняно з діючим Порядком нормативної грошової оцінки земель населених пунктів. 

Зокрема, коефіцієнт для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту зменшується  з 1,0 до 0,5; для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об'єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій - з 0,65 до 0,5.

Крім того, Методика не містить перехідних положень щодо:

документації із нормативної грошової оцінки земель населених пунктів, яка перебуває на момент набуття чинності нової Методики, у розробці. Відсутність таких перехідних положень призведе до даремного витрачання бюджетних коштів на документацію, яка не відповідатиме новим вимогам;

визначення нормативної грошової оцінки земельних ділянок відповідно до документації, яка розроблена до набуття чинності нової Методики.

Застосування нової  Методики призведе до зменшення нормативної грошової оцінки земельних ділянок  і, відповідно, до  зменшення нарахувань плати за землю, яка зараховується до бюджету Ніжинської міської територіальної громади.

         Серед  місцевих  податків  земельний  податок  є  другим за розміром  джерелом  формування  бюджету нашої громади.  Так,  за  результатами  виконання бюджету за 10 місяців поточного року  його  частка   в  наповненні  загального  фонду  склала  21,7  відсотка. Це 77,5 млн. грн. надходжень, з яких 58,7 млн. грн. сплачено підрозділами АТ «Укрзалізниця».   

          Результатом прийняття  нормативної грошової оцінки земель  згідно з новою Методикою будуть втрати бюджету Ніжинської міської громади в розмірі 35,0 млн. грн.  щорічно, що  призведе  до повного його розбалансування,  позбавить міську громаду можливості належного виконання власних повноважень з розвитку інфраструктури, утримання бюджетної сфери,  реалізації  життєво  важливих  заходів  та  програм.

          Задля усвідомлення розміру втрат місцевого бюджету зазначимо, що 35,0 млн. грн. - це кошти,  заплановані на 2021 рік на утримання таких галузей бюджетної сфери  як «Охорона здоров’я» та «Культура і мистецтво», або утримання протягом півріччя сфери  дошкільної освіти  громади (17-ти дитячих закладів!).

          Вважаємо, положення даної постанови суперечать  принципам  децентралізації,  що  є  одним  із  пріоритетів Стратегії  управління  державними  фінансами,  затвердженої  Урядом.  Зокрема, одним  із  головних  напрямків  її  реалізації  є  зміцнення  податкової  бази  органів місцевого  самоврядування  та  очікуване  підвищення рівня  фінансової   спроможності  місцевих  бюджетів.

   Враховуючи зазначене, виконавчий комітет Ніжинської міської ради просить Вас підтримати Ніжинську міську громаду і всі органи місцевого самоврядування та  вжити заходів  щодо скасування постанови Кабінету Міністрів України № 1147 від 03 листопада 2021 року «Про затвердження Методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок», або забезпечити  повну компенсацію  втрат доходів місцевих бюджетів, як це передбачено статтею  142 Конституції України, частиною 1 статті 27 Бюджетного кодексу України, статтею 67 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».»

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю

25.11.2021