Міський голова взяв участь в онлайн-семінарі "Підвищення енергоефективності об'єднаних територіальних громад"

Енергомодернізація житлового фонду та адміністративних будівель – це один з пріоритетних напрямків розвитку громади на найближчі роки. Завдяки співфінансуванню з міського бюджету, грантових та державних програм вже декілька років поспіль Ніжинська громада успішно рухається на шляху до енергоефективності.

Сьогодні, 04 грудня, міський голова Олександр Кодола взяв участь в онлайн-семінарі "Підвищення енергоефективності об'єднаних територіальних громад", поспілкувався з оргінізаторами заходу: т.в.о. голови Держенергоефективності Констянтином Гурою, головою правління ГО «Українська асоціація енергосервісних компаній» Олексієм Корчмітом, проектним координатором Представництва Фонду ім. Ф.Емберта Марією Коваль, а також поділився з учасниками семінару досвідом Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади в реалізації програм співфінансування «теплих кредитів».

Олександр Михайлович розповів про співфінансування енергоефективних заходів у рамках міжнародних проектів. Один з наймасштабніших це - «Місцевий розвиток орієнтований на громаду ІІІ». Загальна вартість заходів у рамках програми склала більше 6 мільйонів гривень. За допомогою проекту місто здійснило енергоефективні заходи у 11 ОСББ та 2 навчальних закладах. Також міською радою була прийнята програма із співфінансування заходів у рамках державної програми «теплі кредити», якою скористалися 19 фізичних осіб та 11 ОСББ міста на загальну суму понад 3 млн.грн.

Ніжин активно співпрацює з Фондом Енергоефективності. У рамках програми «Енергодім 3 ОСББ Ніжина проведуть комплексну термореновацію будинків. Місто компенсує 20 % від загальної вартості проектів. Загальна сума коштів на заходи з енергоефективності складає  4,1 млн грн., 60-70% з яких компенсує Фонд Енергоефективності.

Міський голова зазначив, що проведена робота у сфері енергоефективності є прикладом злагодженої співпраці виконавчого комітету, депутатів міської ради, ОСББ міста та експертів міжнародних проектів та організацій. Подякував всім міжнародним донорам за підтримку, адже це дуже важливо для нашого міста та громади. Наразі триває процес формування бюджету на наступний 2021 рік і міською радою передбачається програма співфінансування на суму більше 1 млн. грн. Тому в подальшому планується зробити ще більше житлових будинків громади енергоощадними. 

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Катерина Симоненко  



04.12.2020