Місто Ніжин - одне із «семи чудес України»!

Сьогодні у Великій лаврській дзвіниці Києво-Печерської лаври відбулася церемонія нагородження переможців акції «7 чудес України: історичні міста та містечка».

Акція «7 чудес України: історичні міста та містечка» – це вже V етап всеукраїнської акції «7 чудес України», ініціатором і організатором якої є Фонд Миколи Томенка «Рідна країна».

Акція «7 чудес України: історичні міста та містечка» стартувала у березні 2016 року. 1 червня серед усіх заявок на участь від представників місцевих громад, громадських організацій, туристичних компаній, вищих навчальних закладів Оргкомітет відібрав 21 фіналіста, які протягом літа-осені мали можливість презентувати для журналістів та громадськості свої міста, щоб позмагатися за звання переможця. Паралельно з презентаційними прес-турами відбувалося Інтернет-голосування на офіційному сайті акції www.7chudes.in.ua та анкетування експертів.

За ініціативи Народного депутат Олександра Кодоли та його команди у Ніжині була розгорнута потужна медійна кампанія за голосування в Інтернеті та проведений рекордний за кількістю журналістів прес-тур, у якому взяли участь 32 представники загальнодержавних і регіональних ЗМІ. Також була створена робоча група на чолі з міським головою Анатолієм Лінником, яка постійно проводила моніторинг голосування та забезпечувала участь міста у цьому конкурсі на найвищому рівні.

Переможці традиційно визначалися за сумою результатів Інтернет-голосування та опитування експертів (50/50). До числа 100 експертів входили керівники національних заповідників, музеїв, кафедр туризму вищих навчальних закладів України, науковці та експерти у галузі туризму, представники туристичних компаній, що займаються внутрішнім туризмом.

Зокрема, до складу Оргкомітету акції входили (за абеткою):

Олександр Богуцький, директор-президент телеканалу ICTVЖанна Боднарук, заслужена артистка УкраїниІгор Лоташевський, генеральний директор Телерадіокомпанії «Ера»Любомир Михайлина, генеральний директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідникаВіктор Набруско, заслужений журналіст УкраїниОлег Наливайко, голова Держкомтелерадіо УкраїниМихайло Поживанов, громадський діячНаталя Сумська, народна артистка УкраїниОлександр Харченко, директор Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ»Анатолій Хостікоєв, народний артист Українита інші.

Отже, за сумою результатів Інтернет-голосування та анкетування експертів Оргкомітет визначив такі міста-переможці (ЗА АБЕТКОЮ):

Бердянськ (Запорізька обл.)Біла Церква (Київська обл.)Галич (Івано-Франківська обл.)Диканька (Полтавська обл.)Канів (Черкаська обл.)Ніжин (Чернігівська обл.)Хуст (Закарпатська обл.)

Оргкомітетом також було визначено три спецномінації для міст, що мають значний туристичний потенціал і зацікавленість місцевої громади у розвитку своїх населених пунктів. Спецномінаціями відзначено:

Бердичів (Житомирська обл.)Жовква (Львівська обл.)Теребовля (Тернопільська обл.)

«Реально переможцями цієї акції є 10 міст, оскільки про усіх них в наступному році будуть відзняті фільми та виготовлена різноманітна поліграфічна продукція. Таким чином, інформаційна та просвітницька кампанія туристичної привабливості цих 10 міст триватиме і протягом наступного року» , – зазначив голова Оргкомітету Микола Томенко.

«Це наше спільна перемога. Зусилля усіх небайдужих ніжинців, міської влади, моєї команди, дали такий позитивний результат. Ніжин по праву посів своє місце у списку найцікавіших історичних міст України. Дуже приємно, що ця акція згуртувала навколо себе велику кількість справжніх патріотів Ніжина і дала такий результат… Тепер наше спільне завдання перетворити Ніжин у туристичну перлину Лівобережжя і зберегти його унікальну історію та архітектуру», - так прокоментував результати конкурсу Народний депутат Олександр Кодола та наголосив, що й надалі продовжуватиме працювати над питанням створення у Ніжині національного історико-архітектурного заповідника.

На церемонію нагородження був запрошений міський голова Анатолій Лінник та секретар міської ради Валерій Салогуб.

При врученні нагороди міському голові Анатолію Ліннику, Микола Томенко підкреслив, що хоча він і обіцяв нікому особисто не вручати відзнаку, все ж місто Ніжин стало виключенням, - бо це особливе місто, з якого розпочався проект. Анатолій Валерійович Лінник від усієї ніжинської громади подякував Оргкомітету за унікальну можливість представити місто, висловив свою щиру вдячність усім хто долучився до прес-туру, та усім тим хто своїм голосом вплинув на його результат: «Ми знали, що наше місто Ніжин – найкраще. Тепер про це дізналася вся Україна і світ!».

Відділ інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю

виконавчого комітету

Ніжинської міської ради

09.11.2016