Небо забирає найкращих…

30 січня в Ніжині провели в останню путь Героя, що поклав життя за незалежність України – майора Данила Геннадійовича Мурашка.

У 299-й бригаді тактичної авіації ПС ЗСУ ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова повідомили:

“Під час виконання бойового завдання у складі пари був підбитий ворожим винищувачем. Побачивши поблизу населений пункт Шабельківка, пілот не зважаючи на малу висоту польоту, до останньої секунди намагався відвести літак від житлових будівель. У зв’язку з цим втратив висоту, не зміг безпечно катапультуватися та загинув смертю Героя”.

Побратими згадують, що Данило з 24 лютого 2022 року здійснив 141 бойовий виліт, знищив близько 70 одиниць броньованої техніки, понад 80 автотранспортних засобів, приблизно 30 автоцистерн паливно-мастильних матеріалів, близько 600 осіб живої сили противника, неодноразово здійснював вивід авіаційної техніки з-під авіаційних та ракетних ударів противника.

Відспівали Данила Мурашка у церкві Всіх Святих. Проститися з Героєм прийшли родичі, численні друзі, знайомі та однокласники.

Данило Мурашко народився в Ніжині, закінчив школу №9. У 2013 році вступив до Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою. З 2015 по 2020 рік – курсант Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

Із листопада 2020 року по травень 2022-го Мурашко був на посаді льотчика, надалі – старший льотчик авіаційної ланки авіаційної ескадрильї, на момент загибелі – командир ланки.

Данило був військовим льотчиком 3-го класу. Повний кавалер ордена Богдана Хмельницького (має всі три ступені офіцерської нагороди, зокрема БХ І ступеня отримав указом президента від 9 серпня 2022), кавалер Сталевого хреста.

Посмертно йому було присвоєно звання майора. Майор Мурашко представлений до присвоєння звання Героя України (посмертно).

Тримаючи небо день за днем, він давав шанс на життя мільйонам українців. Не знаючи жалю до ворога, він був сповнений любов’ю до свого народу та країни.

Оцінити та осягнути масштаби самопожертви майора Данила Мурашка ми не зможемо ніколи, жодних слів не вистачить, щоб виказати нашу безмежну вдячність.

Він став янголом, що вічно буде закривати крилами свою родину, свою землю та кожного з нас!

Безмежна та щира вдячність батькам за виховання мужнього та відважного захисника!

Ми продовжимо його справу і зробимо все можливе для прискорення такої жаданої перемоги!

Хай спочине у мирі наш Герой, боєць, янгол!

Поховали Данила Мурашка на Гуньківському кладовищі.

 

31.01.2023