Ніжин залишається в «жовтому» рівні карантинної небезпеки

Про випадки захворювання на COVID-19, щеплення та колір карантинного зонування говоримо з заступником міського голови Іриною Грозенко. (Медична галузь міста – один із напрямків роботи Ірини Вікторівни на посаді заступника міського голови).

- Ірино Вікторівно, яке «епідеміологічне забарвлення» нині має Ніжин і чи не зміниться воно найближчим часом, адже кількість захворювань на COVID-19 зростає як в цілому по країні, так і в Ніжині зокрема?

- Ситуація з COVID-19 достатньо складна і, на жаль, ця хвороба не спішить відступати. А щоденне збільшення хворих на цю підступну хворобу тільки змушує вводити жорсткіші карантинні вимоги та обмеження.
Зараз Ніжин та Ніжинський район знаходяться в «жовтому» рівні карантинної небезпеки. Однак збільшення хворих і госпіталізованих вказує на активізацію епідемічного процесу, що може призвести до зміни «карантинного забарвлення».

- За якими критеріями та хто визначає карантинне зонування?

- «Жовтий» рівень може змінитись на «помаранчевий» у випадку виявлення хоча б одного з 6 визначених пунктів у регіоні. А саме: перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип та гостру респіраторну вірусну інфекцію, завантаженість ліжок, забезпечених подачею медичного кисню, кількість ПЛР-тестувань, кількість госпіталізованих хворих за тиждень з COVID-19, коефіцієнт виявлення хворих методом ПЛР більш як 20 %, рівень зростання загальної кількості госпіталізованих хворих з підтвердженим діагнозом COVID-19.
Посилення протиепідемічних заходів застосовується та припиняється на території регіону на підставі рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На мою думку, необхідно зазначити, що в Ніжині вже стартувала кампанія з вакцинації від COVID-19. Минулого тижня було щеплено 30 осіб, цими вихідними – ще 40. Фахівці Центру первинної медико-санітарної допомоги пройшли все необхідне навчання, отримали відповідні сертифікати та готові проводити вакцинацію медикам та населенню. Усі охочі отримати захист від коронавірусної хвороби можуть самостійно зареєструватись на вакцинацію від COVID-19 за допомогою платформи «Дія» або мобільного застосунку «Дія», або, записавшись у свого сімейного лікаря особисто чи телефоном. Для «Дії» необхідний електронний підпис або наявність інтернет-банкінгу.

Щеплення буде проводитись у кілька етапів відповідно до затвердженого графіка.

Хочу вчергове наголосити на необхідності дотримання протиепідемічних заходів. Маю до кожного з вас величезне прохання – не забувайте про дотримання соціальної дистанції, одягайте та правильно носіть захисні маски, обробляйте руки, не відвідуйте людні місця, більше гуляйте на свіжому повітрі та за наявності перших ознак погіршення самопочуття негайно звертайтесь до свого сімейного лікаря.


Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю, Лілія Ломакіна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.03.2021