НОВИЙ САДОЧОК – СТРАТЕГІЧНА ЦІЛЬ 2017 РОКУ

Товариство з обмеженою відповідальністю “Комбікормовий завод ПІАСТ-Ніжин” стримало своє слово і передало будівлю колишнього садочка по вул. Овдіївська в комунальну власність громади нашого міста. Передали безоплатно, з єдиною умовою - лише під дитячий садок. Нині йде покрокова процедура оформлення “новопридбаної” власності.

Наше видання вже писало про перемовний процес і його учасників у справі повернення будівлі колишнього садочка по вул. Овдіївська до виконання свого прямого призначення. Нагадаємо лише, що під час ліквідаційних процесів колишнього СВК “Фрунзе” соціальний об’єкт підпав під розпаювання, а згодом в комплекті інших об’єктів був проданий представникам польського бізнесу. Нові власники, ТОВ “Фабрика кормів “ПІАСТ- Ніжин”, неодноразово отримували звернення з проханнями передати об’єкт громаді міста. Та погоджувалися лише на орендні відносини. Директор «ПІАСТ-Ніжин» Стефан Машковській зауважував, що причиною такої позиції засновників були сумніви, що будівля використовуватиметься за своїм прямим призначенням, і підозри у перепрофілюванні під інші потреби. Перемовний процес активізував депутат Чернігівської обласної ради Сергій Охонько. І ось на засіданні чергової 15 сесії Ніжинської міської ради листом-зверненням до Президента ТОВ “Фабрика кормів «ПЯСТ ІІ» пана Мацея Клоси депутатський корпус надав письмові гарантії не змінювати цільове призначення будівлі. І вже 1 вересня 2016 року загальні збори учасників ТОВ “Комбікормовий завод Піаст-Ніжин” протокольно зафіксували своє остаточне рішення про безоплатну передачу будівлі. 12 жовтня Ніжинська міська рада прийняла рішення про безоплатне прийняття об’єкта, нежитлової будівлі дитячого садочка, до власності громади з метою подальшого розміщення дитячого садочка.

Наприкінці жовтня розпорядженням міського голови формується комісія з приймання-передачі будівлі. А вже 8 листопада 2016 підписаний і сам акт приймання-передачі. Та на цьому паперова робота не завершується.

Щоб розпочати роботи по реконструкції будівлі треба мати проектно-кошторисну документацію. Для її замовлення необхідно зареєструвати право власності на будівлю та право користування земельною ділянкою за територіальною громадою нашого міста. Станом на нині вже виготовлений технічний паспорт на будівлю дитячого садочка разом з котельнею, присвоєно окрему юридичну адресу: Ніжинський район, с. Ніжинське (колишня Григоро-Іванівка), вул. Овдіївська, 198. З дня на день очікується отримати і право власності на об’єкт. Наступний крок - оформлення земельної ділянки.

Щоб дитячий садок запрацюв, потрібні значні кошти. За попередніми підрахунками сума сягає 6 млн. грн. Депутатська комісія з майнових та житлово-комунальних питань, транспорту, зв’язку та охорони навколишнього середовища звернулась з листом до депутата Верховної Ради України Олександра Кодоли з проханням допомогти. У лютому 2017 нардеп планує “познайомитися ближче” зі спорудою і визначитися з сумами фінансування. Враховуючи, що 2017 уряд країни визнав роком максимального сприяння створенню та відновленню дитячих садочків, перспектива отримати фінансування з Державного бюджету і на ніжинський цілком осяжна. Непохитні і депутати Ніжинської міської ради. Голова депутатської комісії Володимир Башинський наголосив: “Садочок у цьому році повинен бути відкритий. Гарантії є. І в першу чергу - позиція депутатів”.

Фото Валерія КИЧКА

27.01.2017