Обережо на водоймах!

Рятувальники попереджають: з початку червня 2019 року на водоймах країни загинуло вже 103 людини!

Купальний сезон у розпалі, а отже і кількість нещасних випадків на воді чи не щодня лякає невтішною статистикою. Так, лише впродовж минулої доби на водоймах Чернігівської області потонуло 1 громадянин та 1 дитина. Водночас, з початку червня вода забрала життя вже більше сотні людей.

13 червня о 15:00 год. до оперативно-координаційного центру Управління ДСНС України у Чернігівській області надійшло повідомлення від оперативного чергового Національної поліції про те, що на лівому березі річки Десна в районі автомобільного мосту пропав 11-річний хлопчик, який відпочивав разом з батьками і на деякий час зник з поля зору.

На місце події було направлено відділення аварійно-рятувальної частини спеціального призначення у складі трьох чоловік, які на моторному човні обстежували надводну акваторію, патрулі Національної поліції та кінолог зі службовою собакою від Управління ДСНС здійснювали патрулювання берегової лінії. Також до пошукової операції були залучені водолази Чернігівської обласної рятувально-водолазної служби, які о 16:36год. підняли на поверхню тіло дитини.

Цього ж дня о 13:30 год. надійшло повідомлення про те, що у місцевому ставку у с. Будище Коропського району місцеві жителі виявили та підняли на поверхню тіло 52-річного чоловіка. Обставини трагічного випадку встановлюють правоохоронні органи.

Рятувальники зазначають, що найпоширенішою причиною нещасних випадків на воді є саме недотримання правил безпечної поведінки громадянами. Зокрема, це купання в не обладнаних для цього місцях та купання в нетверезому стані.

Тож, аби зменшити показники загибелі на водних об'єктах, фахівці Служби порятунку патрулюють місця відпочинку біля води, а також щодня проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу з громадянами щодо дотримання правил безпечної поведінки під час відпочинку. Проте, найбільш дієвим превентивним методом є власна обачність та відповідальність кожного громадянина!

Зважаючи на кількість надзвичайних подій біля водойм, ДСНС застерігає: для того, щоб уникнути трагедії під час відпочинку, необхідно завжди дотримуватися елементарних правил безпеки! Зокрема:

пам'ятайте - відпочивати та купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах; ніколи не пірнайте в незнайомих місцях; не лишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки та річки; не запливайте далеко. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах; не заходьте у воду в стані алкогольного сп'яніння; не наближайтесь до суден, човнів і катерів, які пропливають поблизу вас; температура води повинна бути не нижче +17 °С; плавайте у воді не більше 20 хвилин, причому цей час повинен збільшуватися поступово, починаючи з 3 - 5 хвилин; слідкуйте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах при сильних поривах вітру.

Шановні громадяни! Дбайте про власну безпеку і у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101»!

Шановні батьки! Пам'ятайте, що безпека вашої дитини — це, перш за все, ваша особиста відповідальність!

Відділ з питань НС та ЦЗН

14.06.2019