Особлива робота…


Таку у службі зайнятості пропонують тим, хто має багато любові і готовий ділитися нею та дарувати тепло й турботу дітям, які цього потребують. Йдеться про патронатних вихователів та їхніх помічників, яких наразі шукають, зокрема й з-поміж безробітних.

 

Патронат над дитиною -  це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини, яка потрапила в складні життєві обставини, в сім’ї патронатного вихователя до вирішення її подальшої долі. Патронатним вихователем може стати людина, яка виявила бажання виконувати ці обов’язки на професійній основі, а також може створити влаштованій дитині належні умови для проживання, навчання та розвитку.

І це ще не все. Потрібно мати з-поміж повнолітніх членів своєї сім’ї (чоловіка або дружину, сина чи доньку, іншого члена сім’ї) того, хто готовий бути помічником патронатного вихователя та разом з ним пройти відповідне навчання.

 

«Діти - це моя праця сьогодні, - каже патронатна вихователька Ірина Коровай з Корюківки і радить всім, хто відчуває бажання допомогти чужим дітям, не боятися цього. - Якщо ви маєте достатньо мотивації, внутрішніх ресурсів і багато любові, варто спробувати. Вас проконсультують, навчать, супроводжуватимуть і підтримуватимуть».

Перша дитина – одномісячний Ярослав, потрапив у сім’ю Коровай на початку квітня поточного року. Так жінка отримала роботу, а залишений у пологовому відділенні лікарні хлопчик – належний догляд та піклування. Ірина зізнається, що першу ніч взагалі не спала, все прислухалася, як він. Та страху не мала жодного, адже це був її з чоловіком свідомий вибір.

Їм майже по 50. У подружжя двоє дорослих дітей, які вже створили свої сім’ї. Син з дружиною виховують донечку. А донька Анжела, яка перебувала на обліку у Корюківській філії Чернігівського обласного центру зайнятості, тепер в патронатній родині помічник вихователя.

Ярославчик вже усиновлений, а в патронатну сім’ю Коровай на сьогодні влаштовано ще троє діток: 2 братики - 4-річний Мишко та 2-річний Матвійко, а також 5-річний Богданчик. І хоча в селі роботи завжди вистачає, та жінка справляється.  Зізнається, що у своєму житті скуштувала різного хліба. Кухарка-кондитерка за фахом, працювала у дитсадку, у готельно-ресторанній сфері, побувала на закордонних заробітках, спробувала себе і в підприємництві, і в сільському господарстві. Нині у них із чоловіком лише птиця та бджоли, а також двоє собак і троє котів. Мріє про власні теплиці, але це вже після війни, коли повернеться чоловік, який наразі боронить країну. А в Ірини своя робота - діти, які мирно сопуть у теплих ліжечках, бавляться, інколи бешкетують, а головне - наповнюють життя глибоким змістом.

 

Патронат — це соціальна послуга, яку оплачує держава. На сьогодні розмір грошового забезпечення патронатного вихователя становить три мінімальні заробітні плати на місяць (а це 24 000 грн). Його помічник отримує одну мінімальну заробітну плату на місяць (8000 грн).

На влаштованих дітей держава також щомісячно виплачує соціальну допомогу у розмірі 2,5 прожиткового мінімуму (для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму) залежно від їхнього віку. У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, ВІЛ-інфіковану дитину або одночасно троє і більше дітей, розмір грошового забезпечення за надану послугу патронату збільшується на 10 відсотків за кожну дитину.

 

                                  Пресслужба Чернігівського обласного центру зайнятості

04.10.2024