Оздоровлення дітей Ніжинської міської об'єднаної територіальної громади

З метою належного проведення літньої оздоровчої кампанії Ніжинською міською радою та виконавчим комітетом Ніжинської міської ради здійснюються відповідні заходи, націлені на практичну реалізацію права кожної дитини на оздоровлення та відпочинок. Враховуючи непросту ситуацію в країні, першочерговим завданням залишається максимальне охоплення оздоровчими та відпочинковими послугами дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».

Підготовка до оздоровчої кампанії 2019 року розпочалася ще з лютого, коли відповідними службами аналізувалися прогнозовані показники оздоровлення дітей, формувалися списки дітей на першочергове оздоровлення (насамперед дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, зокрема, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування). Рішенням виконавчого комітету Ніжинської міської ради № 126 від 18.04.2019 року «Про організацію літнього відпочинку та оздоровлення дітей Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади у 2019 році» затверджений склад організаційного комітету для організації та координації роботи з питань оздоровлення та відпочинку дітей Ніжинської міської об’єднаної територіальної громади у 2019 році, засідання якого відбуваються щоквартально, визначені відповідальні організації для забезпечення повноцінного відпочинку та оздоровлення дітей, створення належних умов для освітньої, культурно-виховної, фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи, організації якісного медичного обслуговування та харчування.

Відповідно до Рішення Управлінням освіти Ніжинської міської ради вже проведено необхідні організаційні заходи щодо підготовки до літньої відпочинкової кампанії та залучення учнівської молоді до різних форм відпочинку, екскурсійної діяльності, забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов відпочинкового періоду. За даними Управління освіти станом на 20.06.2019 року у 19 відпочинкових закладах вже провели частину своїх літніх канікул 1422 дитини, 915 з яких діти, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

З метою реалізації основних положень Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей» координаційна, організаційно-методична робота щодо проведення оздоровлення дітей влітку здійснюється відділом у справах сім’ї та молоді виконавчого комітету Ніжинської міської ради.

З січня 2019 року спеціалістами відділу формувалася база звернень щодо надання путівок до закладів оздоровлення та відпочинку всеукраїнського та міжнародного рівня. Продовжується формування бази даних за відповідними зверненнями і до тепер, адже направлення дітей до таборів проводиться протягом всього року. Станом на 01 липня 2019 року зареєстровано та розглянуто 199 заяв. Майже всі, хто звертався отримали пропозиції щодо оздоровлення та відпочинку дітей у закладах, які працюють на території України, Чернігівської області зокрема, керуючись відповідними розподілами Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації.

Цього року незмінними залишаються пропозиції по оздоровленню дітей в Українському дитячому центрі «Молода гвардія» (м. Одеса), до якого спеціалістами Відділу з лютого 2019 року було направлено 16 дітей пільгових категорій (порівняно з 2018 роком, станом на 01 липня було направлено 7 дітей пільгових категорій, у 2017 році – 9 дітей).

До Міжнародного дитячого центру «Артек» (Пуща-Водиця, Київська область) за цей же період направлено 15 дітей пільгових категорій (порівняно з 2018 роком, станом на 01 липня було направлено 13 дітей пільгових категорій, у 2017 році – 6 дітей).

Для відпочинку та оздоровлення дітей Ніжинської міської ОТГ були надані путівки до дитячого закладу «Дивосвіт» Чернігівської обласної ради (Чернігівський район, смт. Сернів) у кількості 10 штук. Всі вони реалізовані, діти пільгових категорій оздоровлювалисьу закладі протягом І зміни з 05 червня до 25 червня 2019 року.

23 червня 2019 року почалася ІІ зміна у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку «Салют» (Миколаївська область, Березанський район, с. Коблево), до якого направлено 20 дітей Ніжинської міської ОТГ, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Вони відпочиватимуть до 13 липня безкоштовно.

Готуються до відпочинку 8 дітей, які направляються до цього ж закладу і оздоровлюватимуться з 17 липня до 06 серпня 2019 року. З них одна путівка передбачена для обдарованої дитини з багатодітної сім’ї, яка цього року отримала перемогу в обласному конкурсі-фестивалі «Таланти багатодітної родини» у номінації «Художнє та авторське виконання». Діти відпочиватимуть безкоштовно.

16 дітей пільгових категорій відправляться на оздоровлення до дитячого закладу «Наталія» (Закарпатська область, Рахівський район, с. Білин) на ІІІ зміну з 15 липня до 04 серпня 2019 року.

Підбір дітей для направлення до закладів оздоровлення та відпочинку здійснюється відповідно до розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 20 травня 2016 року № 278 (зі змінами) та Положення про порядок направлення дітей для оздоровлення та відпочинку до державного підприємства України «МДЦ «Артек» і державного підприємства «Український дитячий центр «Молода гвардія» за рахунок бюджетних коштів», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 27 червня 2018 року № 938, зареєстрованого у Міністерстві юстицій України 19.07.2018 р. за № 841/32293.

Станом на 01 липня 2019 року оздоровчими та відпочинковими послугами охоплено 1903 дітей, що становить 28,2 % від загальної кількості дітей шкільного віку (у 2018 році – 1692, що становило 25,8% дітей шкільного віку), з них 1136 дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, що складає 16,8% від загальної кількості дітей шкільного віку (у 2018 році – 1216 дітей, що становило 18,6%). Показники цього року тримаються на рівні минулорічних.

Оздоровча кампанія не завершується із завершенням літа, а триватиме до кінця 2019 року.

Шекера Катерина,

головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та молоді

виконавчого комітету Ніжинської міської ради

01.07.2019