Оздоровлення та відпочинок дітей в умовах адаптивного карантину відповідно до епідеміологічних вимог

07 червня заступник начальника управління освіти Надія Пономаренко надала роз’яснення щодо оздоровлення та відпочинку дітей в умовах адаптивного карантину відповідно до епідеміологічних вимог.
Питання оздоровлення і відпочинку є як одним з актуальних, так і одним із проблемних питань не тільки в нашому місті, в Чернігівській області, а й по всій Україні.
Надання оздоровчих і відпочинкових послуг – це питання, яке стосується Міністерства соціальної політики.
У підпорядкуванні управління освіти знаходиться позаміський заклад оздоровлення і відпочинку імені Якова Батюка, який знаходиться в селі Вертіївка. Йому вже понад 60 років. Приміщення які знаходяться на території не відповідають сучасним вимогам, тим більше що заклади оздоровлення і відпочинку вони теж проходять державну атестацію. Тому рішенням сесії, 1 березня 2018 року було прийнято рішення про призупинення діяльності позаміського закладу оздоровлення і відпочинку на період з 01 березня 2018 року до 01 травня 2020 року. У 2018 році управлінням освіти було замовлено проєктно-кошторисну документацію, яку виконав підприємство «АртБудСервіс» і загальна кошторисна вартість проєкту склала 23 млн. 101 тис. 259 грн.
В 2020 році проєкт «Реконструкція оздоровчого табору в с. Вертіївка Ніжинського району Чернігівської області» подавали на конкурс Всеукраїнського громадського бюджету, але відповідної кількості голосів даний проєкт не набрав.
Відпочинкові послуги дітям надавалися на базі загальної середньої освіти. Здебільшого перебували діти у закладах відпочинку (пришкільні табори). З 2020 році пришкільні табори не працюють у зв’язку з пандемією. В цьому році теж діє постанова головного санітарного лікаря від 30 липня 2020 року №43. Ми не можемо забезпечити ті умови, які повинні надаватися дітям і забезпечуватися директорами. Кількість дітей в загонах повинна бути до 15, розміщення в кімнатах здійснюється не менше 5 квадратів на 1 дитину із забезпеченням дистанції між койками 1,5 метри та обмеження занять та ігор, що передбачають безпосередній фізичний контакт між дітьми і персоналом.
26 травня 2021 року Кабінетом Міністрів України прийнято Розпорядження №524 Е, яким затверджена концепція Державної соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей на період до 2025 року. У розділі визначення проблеми на розв’язання якої спрямовано Програму зазначено, що з метою запобігання ймовірного поширення гострої респіраторно-вірусної хвороби COVID-19, спричиненою коронавірусом було прийнято рішення про недоцільність відкриття дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.
Відповідно до даної концепції є 3 варіанти розв’язання даної проблеми: 1. збереження старої системи організації оздоровлення і відпочинку, але ця модель є застарілою і не задовольняє сучасних потреб дітей в отриманні високоякісних, доступних послуг; 2. передбачає надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на реконструкцію та ремонт закладів, забезпечення функціонування позаміських закладів, здійснення заходів з організації оздоровлення та відпочинку. Це оплата харчування, приїзд до груп дітей до місць оздоровлення та відпочинку. Але недоліком є відсутність системного підходу до забезпечення розвитку сфери надання послуг оздоровлення та відпочинку дітей; 3.передбачає запровадження механізму «гроші ходять за дитиною» для придбання путівок коштом бюджетів різних рівнів шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок до закладів, які мають право на провадження відповідної діяльності в межах коштів передбачених у державному бюджеті та місцевих бюджетах.
Відповідальним за оздоровлення визначається Міністерство соціальної політики України і дається 6 місяців для розроблення цієї державної Програми.
У червні на території Ніжина працюють 3 позашкільні заклади, з усіма гуртками. А саме, центр туризму і краєзнавства учнівської молоді, станція юних техніків та будинок дітей та юнацтва. Заклади позашкілля працюють безкоштовно.

Відділ інформаційно-аналітичної роботи та комунікацій з громадськістю


07.06.2021