Пам’ятаємо….

27 січня світ вшановує жертв Голокосту, пам'ять шести мільйонів людей, яких знищили у 1933 - 1945 роках лише за приналежність до єврейської нації.

Така цифра зафіксована у вироках Нюрнберзького трибуналу.

Ініціативу відділу у справах сім’ї та молоді пройти на лижах засніженими полями до місця масових розтрілів єврейського населення м.Ніжина у 1941 році, де встановлений пам’ятник жертвам Голокосту (за територією цегельного заводу)для покладання квітів, підтримали викладачі й молодь агроінституту й агроколеджу. Секретар міської ради Валерій Салогуб привітав учасників ходи й наголосив, що такі дати завжди є нагадуванням, застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм та підкреслив важливість пропагування ідей гуманізму, свободи та демократії.

Дякуємо управлінню культури і туризму Ніжинської міської ради, депутату Ніжинської міської ради Шалаю О.В. за вирішення організаційних питань.

Довідкова інформація.

Георгій Топільський, Володимир Шевченко. Ніжин 1941–1943. Окупація. Частина 1. 1941 рік:

У 1939 році в Ніжині проживало 2725 євреїв (7% населення міста). В вересні-жовтні 1941 в Управі зареєструвалися 322 єврея, серед них тільки 14% чоловіків від 16 до 60 років. До листопада вже більшість єврейського населення Ніжина утримувалась у місцевій в’язниці. Трагедія почалася 6 листопада. На розстріл до кар’єрів цегельного заводу вивозили окремо чоловіків, жінок і дітей. Євреїв, що зібралися в місті, колоною вели до того ж цегельному заводу. 6-7 листопада 1941 всім євреям міста було наказано зібратися в одному місці. Микола Берковець розповідає: На Комсомольській вулиці стояв будинок великий, білі віконниці, красивий, і жили євреї. Їде машина. німецька, крита, велика. Відкривається задній борт, німці виходять, на ланцюгах на грудях бляхи і собаки на повідку. І в цей будинок. А там євреї, їх багато – літні, сиві. Їх почали виводити і виносити. І в цю машину. Завантажили в машину, закрили борт і поїхали. І більше їх ніхто не бачив. Точна кількість загиблих у ті дні залишається невідомою. Відомі імена 335 вбитих мирних мешканців. Вважається, що в цей день було знищено понад 500 ніжинських євреїв. Але знищення продовжувалося і у 1942 – 1943 роках. Перші масові розстріли євреїв в Чернігівський області були пов’язані з діяльністю айнзатцгрупи С (Einsatzkommando С) зі штабом в Києві під керівництвом (з 04.10.1941 до 28.8.1943) бригадефюрера СС генерал-майора поліції Макса Томаса (Thomas Max).

Відділ у справах сім’ї та молоді

28.01.2016