Пантелеймон Куліш у культурному та інтелектуальному просторі України

З травня місяця розпочався цикл міжнародних наукових конференцій “ПАНТЕЛЕЙМОН КУЛІШ – 200 РОКІВ” Пантелеймон Куліш: Класик на терезах історії. Вже відбулися конференції в містах Львові та Суми, а з 2 по 5 жовтня проходить в Ніжинському державному університеті ім. М. Гоголя на тему: «Пантелеймон Куліш у культурному та інтелектуальному просторі України». У пленарному засіданні взяли участь заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Ігор Алєксєєнко, професор кафедри історії України Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Євген Луняк, професор, завідувач кафедри слов’янської філології, компаративістики та перекладу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Григорій Самойленко, перший проректор, проректор з науково-педагогічної роботи Олександр Бойко, викладачі університету, поважні науковці та культурні діячі.

Ігор Алєксєєнко привітав присутніх від імені міського голови Анатолія Лінника, депутатського корпусу в університетській столиці Лівобережної України. У своєму виступі відмітив важливість історичної постаті Пантелеймона Кульша в культурному літературному та історичному напрямках становлення України. Подякував науковцям ніжинського вищу за вклад у розвиток української науки та зазначив, що міська влада завжди поруч та буде сприяти ініціативам науковців у розбудові нашої держави.

В ході пленарного засідання науковці зупинились на аспектах художньої творчості Пантелеймона Куліша, його творчі й особисті контакти; історико-культурологічні концепції Пантелеймона Куліша, питання світогляду; вклад його в розвиток української мови, перекладознавство; творчісті Пантелеймона Куліша в науковому і культурному дискурсах.

А також, в рамках конференції запланована екскурсія в Музеї рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, а 5 жовтня поїздка учасників конференції до Історико-меморіального музею-заповідника П. Куліша «Ганнина Пустинь».

Начальник сектора взаєсодії із засобами

масової інформації (прес-центр)

відділу інформаційно-аналітичної роботи

та комунікацій з громадськістю Ольга Гук

04.10.2019